10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGripa aviara si la Maliuc

Gripa aviara si la Maliuc

Ieri, la ora 16, Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti a informat despre izolarea unui virus de subtip H5, foarte probabil identic cu cel din Ceamurlia de Jos, in cazul a doua probe provenind din comuna Maliuc, judetul Tulcea.

UE opreste importurile de produse avicole din Romania

Comisia Europeana a restrictionat, ieri, in mod oficial importurile de pasari vii, carne de pasare si alte produse avicole din Romania. Virusul descoperit in Romania a fost confirmat ca fiind de tip H5 si este necesara efectuarea de teste ulterioare pentru a se stabili daca este vorba despre tulpina H5N1 descoperita in Asia de Sud-Est. Masuri preventive suplimentare propuse de Comisie pentru a reduce riscul contaminarii cu gripa aviara a fermelor de pasari din UE au fost discutate intr-o sedinta a Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) si vor fi supuse la vot astazi.

Azi aflam identitatea virusului

Rezultatele testelor pentru identificarea virusului gripei aviare din Romania, ce vor stabili daca este sau nu vorba despre H5N1, care a cauzat moartea a circa 60 de oameni in Asia din 2003 pana in prezent, pot fi asteptate sambata dupa-amiaza, “nu mai devreme”, a anuntat ieri Comisia Europeana. Aceasta deoarece esantioanele trimise la laboratorul european de referinta din Anglia au intarziat din cauza “procedurilor vamale aplicate transportului de materiale periculoase”, a explicat Comisia. Totusi, dupa cum a precizat comisarul pentru Sanatate, Markos Kyprianou, autoritatile europene pleaca de la premisa ca si cazurile de gripa aviara din Romania sunt provocate de H5N1, virusul descoperit in Turcia.

Sprijin financiar european

Uniunea Europeana va sprijini Romania in problema gripei aviare, asa cum ar proceda in cazul oricarui stat membru, a asigurat ieri comisarul european pentru programare financiara si buget, Dalia Grybauskaite, aflata in vizita in tara noastra. “Gripa aviara este si o problema a noastra, a Uniunii Europene”, a spus Grybauskaite. Ea a adaugat ca masura de interzicere a exporturilor de carne de pasare ar fi fost aplicata la fel si oricarui stat occidental membru UE daca s-ar fi confruntat cu problemele Romaniei. Comisarul european a tinut sa precizeze ca, in problema crizei aviare, tara noastra va beneficia de ajutor financiar din partea UE, asa cum s-a intamplat si in cazul inundatiilor din aceasta vara.

Amanunte la rubrica Eveniment

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă