Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UPDATE: O nouă defecțiune a oprit Unitatea 2 de la Cernavodă. Premierul a trimis Corpul de Control

Reactorul 2 de la CNE Cernavodă a fost oprit din nou din cauza unei defecțiuni, azi dimineață în jurul orei 03.20, au declarat pentru RL surse din piață. Conform acestora, premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de Control la Nuclearelectrica.

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 29.03.2018 - 10:35

Compania Nuclearelectrica a explicat acum într-un comunicat că grupul s-a deconectat automat de la sistemul energetic. Iată integral comunicatul Nuclearelectrica: 

„SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariției unei disfunctionalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei.

Specialiștii investighează cauza și vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situații.

Nu există o legatură cauzală între reducerea de putere a Unității 2 din data de 25 martie 2018 și deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevazută și realizată prin sisteme de protecție prevăzute în proiect în anumite situații,  așadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securității nucleare.

Deconectarea automată a reactorului de la SEN și lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară și procedurilor aplicabile”.

Defecţiunea s-ar fi produs la sistemul de excitație a turbogeneratorului, potrivit surselor RL. Datele Transelectrica în timp real arată că, în acest moment, Nuclearelectrica funcţionează cu doar unul dintre cele două reactoare.

Duminică la ambele reactoare de la Cernavodă au apărut defecțiuni care au condus la oprirea planificată a Unității 1 și la reducerea la jumătate a puterii Unității 2, pentru remedierea problemelor. „Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariția unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acționarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, au explicat reprezentanții companiei.

Un alt comunicat a arătat că „puterea Unității 2 a CNE Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW). Reducerea de putere a Unității 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparații”.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a revenit la putere nominală în dimineaţa zilei de luni, a informat Nuclearelectrica, printr-un comunicat. 

Datele Dispecerului Energetic Național arată cum, într-adevăr, la ora 03.25 unul dintre cele două reactoare de la Cernavodă a „picat”, astfel că puterea livrată în sistem de Nuclearelectrica a scăzut de la 1.398 MW la 688 MW. Dispecerul a dat ordin imediat companiei Hidroelectrica să compenseze golul lăsat de reactorul 2, după cum se vede din imagine.

Aceasta este a treia problemă care apare la U2 de la începutul anului. Prima a avut loc în ianuarie, când CNE Cernavodă a redus puterea grupului cu 27%, „pentru remedierea unui defect incipient la unul din sistemele de proces ale părții clasice a U2”.

Comentarii

loading...