26.5 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăEconomieUngurii ne cumpără țara

Ungurii ne cumpără țara

În această primăvară, guvernul ungar a donat fosta proprietate a statului, Manevi Zrt. unei fundații nou-înființată (Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány), care este plină de oameni apropiați guvernului. Compania a cumpărat deja mai multe proprietăți în România, iar în această vară filiala sa din România, înființată în aprilie, a achiziționat și unele imobile: Un hotel în Oradea și două proprietăți turistice în apropierea Lacului Roșu, conform Atlatszo.

Lacul Roșu (local cunoscut și sub numele de Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6,9 magnitudine, VIII intensitate, la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita, potrivit Wikipedia.ro.

Lacul, situat la o altitudine de aproape 1.000 de metri deasupra nivelului mării, este o destinație populară pentru drumeții, cu vârfurile sale spectaculoase și trunchiurile de copaci care se înalță în jurul său.

Lacul și împrejurimile sale fac parte din punct de vedere administrativ de Gheorgheni, iar de-a lungul drumului, către Cheile Bicazului, a fost construită o stațiune cu restaurante și hoteluri pentru turiști.

În vara anului 2021, Manevi Pro Transilvania s.r.l., filiala din România a Manevi Zrt., a cumpărat două hoteluri lângă Lacul Roșu.

Pe 23 iulie 2021, societatea Manevi a cumpărat Hotelul Turist, potrivit Cartei funciare din România. Hotelul de 3 stele este situat la aproximativ 1 km de Lacul Roșu și are aproape 50 de camere. Are restaurant, piscină și sală de sport.

La 23 iulie 2021, o altă proprietate din apropiere, Villa Sunshine (Vila Raza Soarelui), a fost și ea achiziționată de Manevi Pro Transilvania s.r.l.

Șapte proprietăți în România

Manevi Zrt., odinioară deținută de stat, dar donată în această primăvară unei fundații plină de oameni apropiați guvernului, a cumpărat de-a lungul anilor mai multe proprietăți străine, direct sau indirect.

Achizițiile au început în 2017, când Manevi a cumpărat Hotelul Pannonia din Satu Mare. De atunci, Manevi Zrt. a cumpărat, de asemenea, Castelul Wesselényi din Zsibo, Hotelul Korona din Maramureș și un monument în Nagykároly.

Recent, filiala sa din România Manevi Pro Transilvania, înființată în aprilie 2021, a cumpărat Hotelul Park din Oradea în vara anului 2021. La acestea se adaugă cele două hoteluri de pe Lacul Roșu. Din cercetările anterioare filiala din România a Manevi Zrt., deține și alte 3 proprietati.

Potrivit unei liste cu firmele din România, la jumătatea lunii noiembrie 2021, Manevi Pro Transilvania deține imobiliare în valoare de 28,6 milioane lei.

Nu înseamnă neapărat că aceasta este valoarea totală a hotelului din Oradea și a celor două hoteluri de lângă Lacul Roșu.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Grafitul SALROM ar putea fi noul El Dorado 

Compania Națională a Sării – SALROM – va fi listată, probabil, la începutul anului 2023 – pe Bursa de Valori București. Nimic rău, aș...
00:01:47

Pelosi: „Nu vom permite Chinei să izoleze Taiwanul”

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, este fermă și spune că nu va permite Chinei să izoleze Taiwanul. Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi,...

ONU spune că primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei vor începe de săptămâna viitoare

Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu un acord internaţional semnat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă