24.9 C
București
marți, 5 iulie 2022
AcasăEconomieUn miliardar recomandă să nu se investească în criptomonede

Un miliardar recomandă să nu se investească în criptomonede

Ajuns celebru după ce a pariat pe căderea pieţei imobiliare din SUA, miliardarul John Paulson, spune că domeniul crypto reprezintă o bulă fără valoare: „N-aş recomanda nimănui să investească în criptomonede”

El a pariat împotriva pieţei imobiliare din SUA în urmă cu peste un deceniu. De atunci oamenii l-au întrebat constant cu privire la următoarea sa tranzacţie majoră, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Paulson nu știe ce ar putea să concureze cu short-ul realizat în urmă cu peste zece ani, neputând să egaleze cele 20 de miliarde de dolari pe care i-a câştigat împreună cu mai mulţi investitori atunci când creditele ipotecare subprime s-au prăbuşit şi au generat cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune a anilor 1930.

Însă acum, la 14 ani de la spargerea bulei imobiliare din America, Paulson vede din nou semnele unei speculări excesive.

Paulson, 65 de ani, a devenit tot mai preocupat vis-a-vis de majorarea preţurilor, inflaţia putând să crească peste aşteptări în viitorul apropiat. În acest sens, aurul, pe care l-a susţinut constant de-a lungul ultimilor ani, reprezintă o unealtă puternică în faţa fenomenului inflaţionist, a declarat Paulson în cadrul unei emisiuni Bloomberg.

Cele mai grele cuvinte au fost folosite asupra celor mai în vogă investiţii ale actualei perioade. În medie, SPAC-urile (Special Purpose Acquisition Companies) vor fi un pariu pierzător, în timp ce criptomonedele sunt o bulă care „se va dovedi lipsită de valoare”.

Ce este un SPAC și cum influențează bursa

Un SPAC este o firmă creată cu scopul de a strânge bani printr-o listare pe bursă ca ulterior să cumpere o altă companie. Totodată, un SPAC nu are acţiuni comerciale: nu produce nimic, nu vinde nimic.

„N-aş recomanda nimănui să investească în monede digitale”, spune Paulson.

Cel mai probabil, afirmaţia va genera un val de critici, în condiţiile în care activele digitale au surclasat în mod evident performanţa aurului din ultimii ani. De altfel, palmaresul lui Paulson este mixt de la pariul lansat asupra pieţei imobiliare, acesta transformându-şi anul trecut fondul de hedging într-o afacere de familie, după ce activele au scăzut de la 38 de miliarde de dolari în 2011 la 9 miliarde de dolari în 2019.

Bitcoinul, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, ajunge astăzi la 898 de miliarde de dolari, conform datelor agregate de Coindesk. Preţul unui Bitcoin se află pe minus cu 1,4% în ultimele 24 de ore, atingând circa 47.700 dolari.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă