8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieTaxa auto poate fi cerută înapoi doar până la sfârșitul lunii august

Taxa auto poate fi cerută înapoi doar până la sfârșitul lunii august

În acest moment, nu se plătește taxă de mediu pentru înmatricularea unei mașini în România, dar foarte mulți români au plătit-o deja, fie că ea s-a numit, în funcție de momentul plății, “taxă specială”, “taxă de poluare” sau “timbru de mediu”.

Procedura prin care proprietarii care au plătit taxa auto pot cere statului român să le restituie acești bani este prevăzută de Ordonanța de Urgență 52/2017. Conform OUG 52, data-limită până la care proprietarii pot cere restituirea taxei auto este 31 august 2018. Cu alte cuvinte, pentru îndeplinirea acestei proceduri mai avem la dispoziție mai puțin de trei luni.

OUG 52/2017 precizează că dreptul contribuabililor de a cere restituirea taxei auto se naşte la data intrării în vigoare a acestui act normativ, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererile de restituire “se depun, sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018”.

 

Unii proprietari de mașini au dat statul în judecată

Cu alte cuvinte, proprietarii de vehicule care nu depun cereri de restituire până la 31 august 2018 nu vor mai putea să-și recupereze banii pe cale administrativă ci doar, eventual, printr-un proces care ar necesita resurse de bani și de timp. Ce-i drept, există și proprietari de mașini care au dat în judecată statul, pentru a-și recupera taxa auto înainte de emiterea OUG 52/2017 și care, între timp, au și câștigat procesul.

Potrivit OUG 52/2017, cererea de restituire a fostelor taxe auto se face prin intermediul unui formular care poate fi descărcat de pe site-ul ANAF. Solicitanții trebuie să înscrie, pe acest formular, numărul lor de cont bancar, banca la care au deschis contul, precum și codul IBAN al băncii.

 

ANAF restituie banii până la data de 31 martie 2019

În urma depunerii acestor formulare, restituirea fostelor taxe auto se face prin decizii emise de ANAF.

Pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, restituirea banilor se face în cursul anului 2018. Pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, restituirea se face în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă