2.3 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăEconomieTacticile militare și media pentru a alimenta conflictul din Balcani sunt foarte...

Tacticile militare și media pentru a alimenta conflictul din Balcani sunt foarte probabile

Permisiunea Belgradului pentru ca postul Russia Today să difuzeze pe teritoriul Serbiei și vizita politicianului sârb de extremă-dreapta Damjan Knežević, liderul organizației de ultra-dreapta „Narodna Patrola”, la Centrul Wagner din Sankt Petersburg sunt evenimente interconectate care în mod clar arată planurile Kremlinului de a destabiliza regiunea balcanică și de a alimenta încă un conflict în Europa, care se presupune că ar trebui să îndepărteze atenția de la războiul Moscovei împotriva Ucrainei, arată o analiză a Robert Lansing Institute.

Kremlinul consideră că Balcanii sunt regiunea suficient de vulnerabilă pentru a provoca un conflict la scară largă.

Apartenența la NATO a unor țări din regiune oferă Rusiei posibilitatea de a provoca confruntări între unii membri ai Alianței în cazul unui conflict.

De fapt, introducerea Russia Today în Serbia este etapa de pregătire pentru formarea opiniei publice bipolare. Acest canal de propagandă afiliat serviciilor de informații militare ruse a desfășurat deja astfel de operațiuni de informare și psihologie în Ucraina la sfârșitul anului 2013 – începutul lui 2014 înainte de anexarea Crimeei, precum și la începutul anului 2022, în ajunul invaziei Ucrainei. Este absolut clar că activitatea Russia Today în Serbia va avea ca scop discreditarea Occidentului și escaladarea conflictelor etnice din regiune. Faptul că sârbii sunt destul de loiali Rusiei și nu au nevoie de operațiuni psihologice demonstrează această părere. Cu toate acestea, guvernul și elitele sârbe sunt destul de precaute și încearcă să evite violența. De aceea, Moscova trebuie să facă scenariul de formare a opiniei publice în Serbia care să împingă guvernul și elitele să provoace un conflict. Vizita lui Knežević a fost acoperită de Patriot Media Group (PMC Wagner) al lui Yevgeny Prigozhin și Komsomolskaya Pravda, ziarul rus afiliat serviciilor de informații militare.

Moscova este interesată în mod esențial de a împiedica Serbia de la integrarea în UE. Un astfel de scenariu ar izola Serbia de Europa, dar ar împing-o mai aproape de Rusia.

Vizita lui Knežević la Centrul Wagner arată că, în viitorul apropiat, este probabil ca Rusia să înceapă antrenarea naționaliștilor sârbi la bazele PMC Wagner din Rusia, așa cum a practicat anterior cu membrii altor grupuri de extremă dreapta din Europa.

Încă credem că Grupul Wagner servește ca Forțe Expediționare și Forțe de Operații Speciale în Rusia. Astfel, poate, unitățile PMC Wagner ar putea fi dislocate în Serbia pentru a coordona și a ajuta grupurile paramilitare sârbe în operațiunile locale.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România, rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media UE

România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și...

România, rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media UE

România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 346: SUA vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Kievul

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina."Anunţ astăzi că am...
Ultima oră
Pe aceeași temă