10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieSuntem în top şi la producţia, şi la consumul de alcool

Suntem în top şi la producţia, şi la consumul de alcool

Cu ele, suntem pe locul șase în Europa și 13 în lume. Alte 1,8 miliarde de litri de bere se mai produc anual în România, ceea ce înseamnă că suntem pe locul nouă în UE. Interesant e că în legislaţia noastră berea nu e clasificată ca produs alcoolic, ci ca aliment.

La consum, România este pe locul cinci, în topul țărilor cu model de consum excesiv (adică de cel puțin 60 de grame de alcool pur la bărbați şi 40 de grame la femei, cel puțin odată la 30 de zile), după locuitorii țărilor nordice.

Din păcate, peste 25% din alcoolul consumat e nefiscalizat, adică produs în gospodării şi în alte unităţi de producţie ilegale, în afara unui regim de control. Dar care sunt băuturile alcoolice preferate ale românilor?

„Spirtoasele, atât cele autohtone cât și cele de import, trezesc interesul a 3% – 7% din populația urbană, rezultat surprinzător.” sondaj Reveal Marketing Research

Aproximativ o treime dintre români preferă berea – în general cea produsă în unități industriale (28%), dar există un interes în creștere și pentru cea artizanală (2,7%). Bărbații sunt principalii consumatori (37,8% dintre respondenți la un sondaj Reveal Marketing Research).

Pe locul doi, este vinul liniștit, ales de unul din cinci români, urmat îndeaproape de cidru (15,4%), preferat mai mult de femei (21,2%), probabil datorită conținutului mai mare de zahăr și diversitatea aromelor.

 

Misterul pălincăi

Spirtoasele, atât cele autohtone cât și cele de import, trezesc interesul a 3% – 7% din populația urbană, rezultat surprinzător, pentru o țară în care pălinca face parte din ospitalitatea caracteristică și în care mulți locuitori din mediul urban consumă cocktailuri. Aproape un sfert dintre respondenții RMR au declarat că nu beau.

Iar românii se pare că au luat de bună chestiunea cu berea, care este aliment, pentru că aceasta e combustibil de voie bună: 40% dintre bărbații români beau o bere cel puțin o dată pe săptămână, în diverse ipostaze: după serviciu (35,9%), la Sărbători (35,7%) sau ca socializare în oraș (30,7%).

În acest timp, unul din zece români alege să bea vin, o băutură nobilă, cam aproximativ o dată pe săptămână, cei tineri și femeile fiind mai activi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă