34.6 C
București
marți, 11 iunie 2024
AcasăEconomieScumpire energie. O mare companie din România merge excelent

Scumpire energie. O mare companie din România merge excelent

Profitul istoric al Hidroelectrica, chiar în mijlocul scumpirii energiei: 1,687 miliarde de lei în primul semestru din acest an, dublu faţă de 2020, la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Ea este controlată de statul român prin Ministerul Energiei. Astfel, primele şase luni ale anului au fost ăncheiate cu rezultate record, pe fondul creşterii cererii interne de energie şi al preţurilor istorice, scrie Ziarul Financiar.

Hidroelectrica a vândut cu 33% mai multă energie în primul semestru al anului, la un preţ mediu de 283 de lei pe MWh, cu 41% mai mare faţă de cel de anul trecut, în contextul în care costul său de producţie este, potrivit celor mai recente date disponibile, de circa 103 lei pe MWh. Statul a lansat controale la companiile de furnizare a energiei din cauza creşterii facturilor, dar 80% din producţie este concentrată în mâinile sale.

„Conform managementului companiei, în cursul primelor şase luni ale anului 2021 compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3.206 milioane lei, în creştere cu 77,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, EBITDA de 2.442,3 milioane lei, în creştere cu 95,6% faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 1.687,4 mi­lioa­ne ei, în creştere cu 109,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, se arată într-un raport al Fondului Pro­prietatea, acţionar minoritar al Hidroelectrica.

Astfel, Hidroelectrica ajunge la o eva­luare istorică de 30,2 miliarde de lei.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lula da Silva vrea negocieri de pace în Ucraina cu Rusia la masa tratativelor

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a reiterat luni, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, că este în...

Cătălin Drulă: Pe 28 iunie voi preda mandatul noului preşedinte ales

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pe data de 29 iunie, la...

11 iunie – Ziua Victoriei Revoluției de la 1848

La 11 iunie este marcată Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti, instituită prin Legea nr. 27 din 10 ianuarie 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă