4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieRușii au pus ochii pe litoralul românesc

Rușii au pus ochii pe litoralul românesc

Unde se duce în vacanță un miner din munții Ural? Dar un locuitor din Sankt Petersburg, fosta capitală a imperiului țarist? Unul dintre răspunsurile la întrebarea aceasta ar putea fi, curând: România. Hotelierii de aici și reprezentanții agențiilor de turism au început, cu pași mici, o campanie de promovare în Rusia.

 „După 27 de ani, avem în premieră, pe litoral, prima vizită cu tour-operatori mari de turism din Rusia, din Sankt Petersburg, în special, și cu jurnaliști, care au acceptat să vină să vadă cum s-a schimbat litoralul românesc”, a declarat Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare din România (FAPT). Rușii vor petrece trei nopți pe litoral, în Mamaia și Eforie, în hoteluri unde vor avea parte de facilități balneare și SPA, dar vor petrece două zile și în două locații diferite din Delta Dunării. Evident, din tur nu va lipsi orașul Constanța. Info trip-ul este sprijinit oficial de către Ministerul Turismului, spune Corina Martin. Cel mai mare sprijin l-au acordat însă proprietarii de hoteluri și de restaurante, care au pus la dispoziție gratuit unitățile pentru această vizită, ca și cei care dețin atracțiile turistice pe care le vor vizita. Au fost selectate hoteluri de patru și cinci stele, pentru că se dorește atragerea unor turiști care își permit să cheltuiască.

De asemenea, o mână de ajutor a venit din partea companiei aeriene a Turciei, care a pus la dispoziție transportul gratuit. Un lucru inedit, după ce, în urmă cu doi ani, relațiile dintre Turcia și Rusia fusese practic blocate, iar rușii erau îndemnați să nu-și mai petreacă vacanțele în Turcia. „România dorește turiști ruși, destinațiile din România așteaptă turiști ruși, de care este nevoie. Litoralul, cel puțin în capetele de sezon, are nevoie de deschidere spre această piață extrem de mare. Sperăm ca de anul viitor să avem un număr mare de turiști ruși, mai ales dacă reușim să introducem un zbor direct Constanța – Sankt Petersburg, ca să nu spunem Moscova”.

 

Scandalul referitor la prețuri

Eforturile de a aduce turiști din Rusia în România, pe litoral, au început în toamna lui 2015, când Vladimir Putin a semnat un decret care stipulează că interdicţia vânzării „de către tour-operatorii ruşi pentru cetăţenii ruşi a programelor turistice care prevăd un sejur pe teritoriul turc a devenit caducă”. Bulgaria și Grecia au profitat de această interdicție, în condițiile în care rușii vizitau în număr mare stațiunile de pe litoralul turcesc.

Corina Martin a vizitat atunci Rusia și a anunțat că va lansa programul „Litoralul pentru ruși”, lucru care i-a înfuriat pe o parte din hotelieri, care au susținut că a oferit prețuri prea mici, nesustentabile, fără să aibă acordul lor. Se vorbea atunci de prețuri sub 10 euro de persoană pe noapte, la patru stele. În extrasezon și fără mic dejun, spune acum Corina Martin, care este convinsă că turiștii ruși ar fi cheltuit, pe masă și atracții, mai mult decât românii. „Ideea de a atrage turişti ruşi în România acum, când pentru ei s-a închis piaţa turcă, nu este rea, însă FPTR consideră că cei peste trei milioane de ruşi care au fost anul trecut în Antalya, majoritatea la hoteluri de cinci stele all–inclusive şi la tarife care depăşesc 600 – 700 euro de persoană pe sejur, nu fac parte din acea categorie care vânează ofertele de 10 euro pe noapte pe care, poate, şi le permit anumite hoteluri de la noi, dar doar în capetele de sezon”, completează membrii FPTR. Președintele FAPT spune însă că rușii au nevoie de un „cârlig”, de un motiv pentru care să aleagă România, și nu concurenții noștri, și că prețul mic este unul foarte bun.

Cert este că, de anul trecut, România este prezentă oficial la târgul de turism de la Moscova.

 

Câți străini vizitează litoralul românesc

Litoralul românesc are o problemă cu ceea ce specialiștii numesc „incoming”, adică sosirile de turiști străini. De foarte mulți ani, numărul turiștilor străini în ponderea numărului total de turiști care îl vizitează se situează în jurul a 5%. În 2017, de exemplu, potrivit Direcției Județene de Statistică din Constanța, pe litoral au sosit 1.235.500 turiști, din care străini au fost numai 62.458, adică 5,1%. O bună parte din ei, aproape 10.000, vin la un festival de muzică electronică, la începutul sezonului. Anul acesta, la eveniment a fost nevoie, în mai multe rânduri, de intervenția Ambulanței, din cauza tinerilor, mai ales străini, care au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că s-au drogat. O tânără din Polonia a ajuns în comă la spital, de exemplu, alături de peste alte 40 de persoane de pe litoral, în minivacanța de 1 mai. 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă