13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieRisipă de 15 milioane de euro cu doze donate sau expirate

Risipă de 15 milioane de euro cu doze donate sau expirate

România a comandat doze de vaccin pentru toată populația, însă oamenii nu au fost dornici de imunizare. În această situație, Guvernul a donat sau a aruncat doze, iar risipa a fost de aproape 15 de milioane de euro.

România a primit până acum aproape 19,5 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care a folosit puțin peste jumătate, fiind vaccinați mai puțin de 5,4 milioane de români. Au fost donate aproape 2,1 milioane de doze și vândute alte peste 2,2 milioane de doze, în timp ce aproape 750.000 de doze de vaccin au expirat, conform statisticilor oficiale. Vorbim despre doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Din cauza reacțiilor adverse tot mai dese, dozele de AstraZeneca primite din țara au influențat, de altfel și campania de vaccinare, astfel mulți au devenit sceptici în a se vaccina chiar și cu doze de la alți producători. Pentru că țara noastră a cumpărat milioane de doze de la AstraZeneca, fiind, de altfel și cele mai ieftine, iar acestea au fost refuzate, Guvernul a început să le vândă sau chiar să le doneze ca să nu le arunce.

Statisticile oferite de autorități arată că au expirat aproximativ 750 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, având termenul de 6 luni, iar alte sute de mii de doze vor exira într-o lună. Ceea ce până la finalul campaniei de vaccinare, cifra calculată de noi s-ar putea tripla. Tot datele oficiale arată că România a donat 2,12 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Cele mai multe doze au ajuns în: Egipt -525.000 de doze de vaccin AstraZeneca; Republica Moldova – 485.000 dintre care 100.620 de doze de vaccin Pfizer; Coreea de Sud -450.000 de doze de vaccin Moderna; Vietnam – 300.000 de doze de vaccin AstraZeneca, Tunisia -188.000 de doze de vaccin AstraZeneca; Ucraina -100.800 de doze de vaccin AstraZeneca; Serbia – 50.400 de doze de vaccin AstraZeneca; Georgia – 10.000 AstraZeneca. Pentru a mai diminua din pagubă, Guvernul a vândut aproximativ 3 milioane de doze de vaccin: 1.170.000 de doze de vaccin Pfizer către Danemarca, 1.053.000 de doze de vaccin către Coreea de Sud, Irlandei – 700.000 de doze Pfizer, R. Moldovei – 200.000 de doze. Menționăm că toate calculele finale sunt estimative, din datele oferite de autorități și nu sunt finale.

Cert este că România nu reușește să convingă populația să se imunizeze și are o rată de imunizare de România 27,3%, mult mai mică decât media la nivel global care este de 32,8%. Obligativitatea prezentării certificatului verde ar putea fi totuși un imbold pentru cei nehotărâți să se imunizeze, mai ales că mulți nu și-ar permite să-și facă teste covid chiar și de 3-4 ori pe săptămână, ceea ce teoretic ar putea să crească rata de imunizare la nivel național, mai ales că numărul localităților din țară care au intrat în scenariul roșu se apropie de 500. Dacă în România, vorbim despre bani pierduți cu dozele de vaccinare, iar recent și DNA a intrat pe fir și deschis dosar penal în rem și Israelul, care are o rată de imunizare de 62% este pe pierde majoră. Dorința autorităților de a vaccina cât mai rapid populația a produs pierderi uriașe statului. Vorbim despre cel puțin 23 de milioane de euro, pentru că 1 milion de doze care ar fi trebuit vândute Marii Britanii nu au reușit să fie tranzacționate la timp și au expirat. Israelul, din păcate, a plătit un preț uriaș pentru dozele de vaccin de la Pfizer/BioNTech, mai exact 23 de euro pe doză.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în repetate rânduri ca dozele care ar putea să expire să fie salvate, să nu fie aruncate, însă e greu de gestionat această situație în condițiile în care producătorul impune un termen de valabilitate, iar ulterior vin alte sugestii, cu atât mai mult cu cât oamenii sunt sceptici în privința vaccinului, dovada stă în rata mică de imunizare, iar de cealaltă parte sunt statele sărace care nu au acces la vaccin pentru că ele plătesc un preț mult mai mare față de țările UE care au negociat la comun miliarde de doze de vaccin.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă