6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieProducţia agricolă a crescut în 2017 la toate culturile, dar a scăzut...

Producţia agricolă a crescut în 2017 la toate culturile, dar a scăzut la fructe

Suprafaţa cultivată a crescut la leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfeclă de zahăr şi a scăzut la cereale pentru boabe, cartofi şi legume.

La cereale pentru boabe, suprafaţa cultivată a scăzut cu 6,9%, în timp ce producţia a crescut cu 12,4% faţă de anul precedent, datorită în principal creşterii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2017 reprezintă 47% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,7%. Producţia totală a crescut cu 33,3% la porumb boabe, 17,2% la grâu, 7,1% la ovăz şi cu 2,2% la orz şi orzoaică.

La leguminoase pentru boabe, producţia a crescut de aproape trei ori, ca urmare atât a creşterii suprafeţei cultivate, cât şi a randamentului la hectar, faţă de anul precedent. Iar la plantele uleioase producţia a crescut cu 29,5%, datorită atât creşterii suprafeţei cultivate (+6,9%), cât şi a randamentelor la hectar. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (+43,4%), soia boabe (+38,8%) şi rapiţă (+29,3%).

La sfecla de zahăr, producţia a crescut cu 10,2%, ca urmare în principal a creşterii suprafeţei cultivate cu (8,0%), faţă de anul precedent.

Şi producţia de cartofi a crescut, cu 16,3%, datorită creşterii randamentului la hectar, deşi suprafaţa cultivată a scăzut (-7,7%) faţă de anul precedent.

Producţia de legume a crescut cu 8,1%, datorită creşterii randamentului la hectar, deşi suprafaţa cultivată a scăzut (-1,8%) faţă de anul precedent.

În anul 2017, producţia de struguri a crescut cu 45,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+45,7%).

În schimb, producţia de fructe din livezi a scăzut cu 25,6%, chiar dacă suprafaţa s-a menţinut la nivelul anului anterior.

Potrivit INS, România comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene în anul 2017 se prezintă astfel:
– la floarea soarelui ocupă locul I atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată
– la porumb boabe – locul I la suprafaţa cultivată şi locul 2 la producţia realizată, după Franţa
– la grâu – locul 5 la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia
– la cartofi – locul 4 la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi locul 6 la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Regatul Unit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă