9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomiePrețurile la gazele și electricitatea pentru populație, înghețate până în 2022

Prețurile la gazele și electricitatea pentru populație, înghețate până în 2022

Având în vedere interesul manifestat în spațiul public cu privire la aplicarea prevederilor OUG 114/2018 (n.r. „taxa pe lăcomie“), privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, dar și pentru corecta informare a clienților finali casnici, dorim să facem următoarele precizări: Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 1.03.2019 – 28.07.2022 pentru energia electrică, și în perioada 1.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale”, informează ANRE.

 

Obligații pentru furnizorii din piața liberă

Clienţii care au trecut în piaţa concurenţială pot reveni la regimul reglementat fără niciun cost suplimentar, dacă preţul este mai bun pentru ei comparativ cu cel oferit de furnizorii din piaţa liberă, mai precizează
ANRE. În acest scop, Autoritatea le cere furnizorilor de pe piața liberă să afişeze, în termen de maximum două zile, pe pagina principală a propriului site, la un loc vizibil, anunţul „clienţii casnici care şi-au exercitat dreptul de eligibilitate au dreptul să revină la furnizarea reglementată”. Totodată, furnizorii vor pune ”la dispoziţia clienţilor casnici la care furnizarea gazelor naturale se efectuează în regim concurenţial, prin intermediul facturii şi/sau a documentelor anexate acesteia, informaţii cu privire la dreptul acestora de a reveni la furnizare reglementată şi operatorul economic, titular al licenţei de furnizare, care are obligaţia să desfăşoare activitatea de furnizare reglementată la locul lor de consum”.

Există obligații și pentru furnizorii de gaze naturale în regim reglementat. Aceștia au obligaţia de a-i informa pe clienții casnici, prin intermediul facturii şi/sau a documentelor anexate acesteia, cu privire la preţul reglementat aprobat de către ANRE. Această prevedere este valabilă atât pentru furnizorul principal, cât și pentru operatorii economici afiliați, a mai transmis ANRE.

Clienții pot afla, așadar, care este furnizorul de gaze în regim reglementat din zona sa chiar de la furnizorului actual de pe piața liberă.

Preţurile la care se furnizea-
ză gazele naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare furnizor și pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare şi de consumul anual. Aceste prețuri sunt publicate de fiecare furnizor în parte pe pagina proprie de internet.

 

Gazele de pe piața liberă s-au scumpit cu până la 30%

Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a precizat, ieri, că preţul gazelor pe piaţa liberă a crescut cu 25-30% faţă de luna septembrie 2018.

Consumatorii casnici îşi pot schimba însă furnizorul sau pot reveni în piaţa reglementată la 21 de zile de la notificarea companiei energetice, a precizat Vlăsceanu, citată de Agerpres.

„Consumatorul casnic care a încheiat un contract pe piaţa concurenţială poate reveni pe piaţa reglementată, chiar dacă are un contract cu un furnizor concurenţial. Acum, fiecare ştie ce a semnat şi ce fel de contract are, întrucât acest contract nu este reglementat, ci pe o piaţă unde fiecare şi-a negociat. Pe de altă parte, există prevederi legale peste valoarea juridică a unui contract, prin care nu i se poate îngrădi dreptul unui consumator de a-şi schimba furnizorul în 21 de zile de la notificare”, a afirmat Vlăsceanu. Ea a subliniat că nu se știe cum vor fi preţurile pe noua piaţă reglementată, astfel că nu se poate spune dacă va fi mai avantajos pentru un consumator casnic care are contract pe piaţa liberă să revină în segmentul reglementat. “Pe de altă parte, preţul gazelor este în creştere. Pe piaţa liberă, preţurile au crescut cu 25-30% faţă de septembrie. Celelalte componente reglementate nu au evoluat, tarifele de transport, distribuţie şi marja de furnizare nu au fost modificate”, a spus Silvia Vlăsceanu. Şi la energie electrică, preţurile de pe piaţa spot sunt în prezent aproape duble faţă de nivelurile din vară.

 

„Taxa pe lăcomie“ taie investițiile

OUG 114/ 2018 a introdus noi taxe pe cifra de afaceri a firmelor din sectorul energetic şi telecom, pe lângă mult-discutatele taxe pe activele financiare ale băncilor.

Astfel, companiile din energie vor fi taxate suplimentar cu 2% din cifra de afaceri, iar cele din sector telecom cu  3%, faţă de nivelul anterior de 0,4%.

Cele mai mari companii din sectorul telecom din România, respectiv Orange, Vodafone și Telekom au anunțat, marți, că pentru a plăti taxa anuală de 3% din cifra de afaceri, reprezentând  circa 100 de milioane de euro, vor trebui să sisteze investițiile  în dezvoltarea de reţele şi de noi servicii de telecomunicaţii. Anul acesta, operatorii trebuie să investească sume mari pentru spectrul de frecvențe 5G.

Giganții telecom cer Guvernului să ia măsuri de corecţie a OUG 114/2018, pentru a se evita destabilizarea industriei. Totodată, aceștia susțin că există mai multe prevederi care încalcă normative europene sau care intră în conflict cu alte prevederi ale legislaţiei naţionale.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă