21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăEconomiePrețul petrolului a atins un nivel record după anul 2014

Prețul petrolului a atins un nivel record după anul 2014

Prețul petrolului a crescut miercuri pentru a patra zi, ajungând la cel mai mare nivel după anul 2014, după ce un incendiu la o conductă din Irak către Turcia a oprit pentru scurt timp fluxurile, sporind îngrijorările legate de perspectivele de aprovizionare pe termen scurt, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 81 de cenți, sau 0,9%, la 88,32 dolari pe baril la ora 1432 GMT. Anterior a atins 89,05 dolari, cel mai ridicat nivel din 13 octombrie 2014.

Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 97 de cenți, sau 1,14%, la 86,40 dolari pe baril. WTI a urcat anterior la 87,08 dolari, cel mai ridicat nivel din 9 octombrie 2014, potrivit cotidianul.ro.

Prețul petrolului a atins cea mai mare cotă după anul 2014, deși fluxul a fost reluat prin conducta Kirkuk-Ceyhan

Fluxurile de petrol au fost reluate prin oleoductul Kirkuk-Ceyhan, care transportă țiței din nordul Irakului, al doilea mare producător din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), către portul turcesc Ceyhan, pentru export.

Explozia care a declanșat incendiul pe conducta din provincia Kahramanmaras, în sud-estul Turciei, a fost cauzată de căderea unui stâlp de electricitate, nu de un atac.

Analiștii prognozează o ofertă restrânsă de petrol în 2022, determinată în parte de menținerea cererii, în ciuda răspândirii variantei coronavirusului Omicron, unii prezicând 100 de dolari pe baril.

Preocupările legate de securitate care implică Rusia, al doilea mare producător de petrol la nivel mondial, și Emiratele Arabe Unite, al treilea mare producător OPEC, se adaugă la temerile legate de aprovizionare.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...

Parcul Tudor Arghezi va avea plajă ecologică

O bijuterie naturală de aproximativ trei hectare va lua naștere într-una din zonele aflate într-o continuă dezvoltare, din Sectorul 4. Înconjurat de o cofetărie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă