Foto: http://clipeinimagini.blogspot.com

Prețul cireșelor a scăzut de la 50 de lei la doi lei kilogramul. Țăranii nu le mai culeg

În urmă cu o lună, cireșele din import se vindeau cu 50 de lei kilogramul, dar acum nimeni nu mai cumpără cireşe româneşti care costă doi lei kilogramul, informează, luni, Digi24.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

04.06.2018 - 22:56

Pentru că nu au cui să le dea, producătorii români lasă fructele să se strice în copaci sau le folosesc pentru a face din ele ţuică.

De exemplu, la Cotnari s-au făcut de două ori mai multe cireşe decât anul trecut. Producătorii spun că sunt nevoiţi să vândă marfa pe nimic. Aşa că mai bine lasă fructele să se strice.

„La noi în România, aici noi le dăm cireșe frumoase, dulci, așa cum se spune, cu doi lei, mă duc în Bulgaria le iau cu 1 leva , cu 1 euro 30 și se vinde în piață că sunt mai mari în calitate. Ce să faci, le bagi la țuică, rămân pe jos, nici nu-ți convine să le culegi, le mănîncă păsările cerului”, spune Constantin Vornicu, producător.

„Producția este mai mare decât anul trecut, în schimb prețul e mai mic”, spune Vasile Crețu, primarul din Cotnari.

Trei frați, proprietarii unei livezi ce se întinde pe 4 hectare, au venit cu toată familia la cules de cireşe.

„Achizitorii mari care sunt sunt italienii, care anul acesta s-au orientat spre Polonia și Bulgaria, au acumulat suprafețe mari de livezi acolo, concesionate, și au lăsat mai în urmă România. Avem contracte cu diferiți achizitori care le vând la Bacău, la Roman, la Piatra Neamț, la Brașov”, spune Romică Grigorovici, producător.

„Avem cam 1.000 de euro pe hectar ne ajung costurile de producție, cu tratamente, cu toate lucrările care s-au făcut”, spune Elvis Grigorovici, producător.

Comentarii