27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăEconomiePortugalia va impozita criptomonedele

Portugalia va impozita criptomonedele

Portugalia intenționează să elimine o lacună juridică care împiedică în prezent impozitarea activelor virtuale și care a făcut țara deosebit de atractivă pentru investitorii în criptomonede, a declarat ministrul portughez de finanțe, potrivit Euronews.

“Guvernul intenționează să legifereze în această privință, nu vom menține acest vid”, a declarat Fernando Medina în cadrul unei conferințe de presă la Lisabona.

Guvernul dorește să prezinte „cât mai curând posibil” un nou cadru legal care să asigure un echilibru între „corectitudinea” fiscală și „competitivitatea” internațională a țării, a adăugat Medina.

Portugalia este în prezent una dintre puținele țări din Europa în care tranzacțiile cu criptomonede nu sunt supuse impozitării, deoarece acestea nu sunt considerate monede sau active financiare, potrivit unui aviz emis de autoritățile fiscale portugheze în 2016, care este încă în vigoare.

Persoanele fizice nu trebuie să plătească TVA sau impozit pe câștigurile de capital pentru achizițiile și vânzările de criptomonede și sunt impozitate doar activitățile profesionale plătite în criptomonede.

Bitcoin e folosit pentru a cumpăra proprietăți în Portugalia

În timp ce noile norme fiscale nu au fost încă introduse oficial, investițiile în criptomonede continuă să câștige teren în țară, în special în sectorul imobiliar. Prima vânzare de imobiliare achitată în Bitcoin a fost finalizată la începutul lunii mai.

Tranzacția este fără precedent în Portugalia și în Europa, potrivit agenției imobiliare Zome, intermediarul în vânzare. 
Apartamentul cu trei camere, care valora 110.000 de euro, a fost vândut pentru 3 Bitcoini în Braga, un oraș important din nord-vestul Portugaliei.

“Datorită unui nou regulament al Ordinului notarilor aprobat la sfârșitul lunii aprilie”, tranzacțiile imobiliare cu criptomonede trebuie să fie precedate de o procedură de verificare „mai amplă” decât în cazul unei vânzări tradiționale, pentru a „verifica sursa fondurilor în conformitate cu legea privind spălarea banilor”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Zome, Carlos Santos.

Agenția, care a lansat un portal cu aproximativ 3.000 de proprietăți cu prețuri afișate în Bitcoin, vede noi oportunități de dezvoltare în pofida unei piețe criptografice volatile, care s-a prăbușit în ultimele săptămâni.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Avantajele echipamentelor TIG WIG pentru o sudură de calitate

Ce este sudura TIG WIG? Sudarea TIG WIG poate fi considerată cea mai precisă dintre toate procesele de sudare existente. În multe sectoare și industrii...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 202: stenogramele discuțiilor dintre Macron și Putin au apărut în mass-media. VIDEO

UPDATE, ora 08:58: Principala agenţie de securitate internă a Ucrainei a anunţat că a descoperit o reţea rusă de spionaj în care este implicat...

Bali lansează o viză de nomad digital care îți permite să rămâi acolo timp de 5 ani

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali. Viza...
Ultima oră
Pe aceeași temă