Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mesajul administratorilor de fonduri private: Oamenii trebuie să participe şi să-şi salveze propria pensie

Organizaţia PensionsEurope, care înglobează asociaţiile naţionale de administratori ai fondurilor de pensii private, „invită Guvernul român să protejeze actualul proiect şi legislativ cadru al pensiilor private”, se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 23.05.2018 - 17:30

„Comisia Europeană a analizat situaţia sistemului de pensii din România, în Raportul său de ţară, criticând reducerea contribuţiilor direcţionate spre cel de-al doilea Pilon”. Această reducere „a fost declanşată de preocupările fiscale pe termen scurt, mai degrabă decât performanţa lor financiară”, iar reforma pensiilor din al doilea Pilon ar putea slăbi sustenabilitatea pensiilor şi performanţa pieţei locale de capital”, se arată în comunicatul PensionsEurope, preluat de Mediafax.

„De mare importanţă este şi continuarea participării obligatorii la cel de-al doilea pilon. Oamenii trebuie să participe şi să-şi salveze pensia proprie”, se mai arată în comunicat.

PensionsEurope subliniază, totodată, că „în urmă cu 10 ani România a luat decizia corectă de înfiinţare a sistemului de pensii cu mai mulţi piloni. Este important ca Guvernul actual să respecte şi să implementeze acest lucru”.

Potrivit PensionsEurope, fondurile de pensii joacă un rol important în creşterea economică şi pe pieţele financiare, precum şi în privinţa pensiilor private, astfel că ar trebui încurajate să compenseze beneficiile potenţiale mai mici ale pensiilor de stat.

„Îndemnăm Guvernul român să protejeze rolul pensiilor private şi să nu mai continue măsuri menite să diminueze rolul pensiilor private finanţate”, atenţionează organizaţia pan-europeană.

Matti Leppälä, secretar general al PensionsEurope, a declarat: „Asociaţia Română de Fonduri de Pensii din România - APAPR, împreună cu alte 14 mari asociaţii de business din România, a semnat o declaraţie comună pentru a invita Guvernul român să protejeze arhitectura sistemului privat de pensii. PensionsEurope acceptă această declaraţie. Ar trebui să se realizeze reforme de pensii care să se bazeze pe o analiză aprofundată şi pe obiective pe termen lung privind adecvarea şi durabilitatea. Predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt esenţiale pentru succesul oricărui sistem de economii pe termen lung menit să asigure pensionarea decentă a peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri şi îi îndemnăm pe reprezentanţii Guvernului să nu introducă măsuri care ar putea deteriora rolul pensiilor private”.

Potrivit aceluiaşi comunicat, Janwillem Bouma, preşedintele PensionsEurope, a declarat: „Un sistem de pensii care include şi părţi finanţate este mai în măsură să îşi atingă obiectivele diferite şi este mai rezistent la riscurile multiple faţă de securitatea financiară pentru limită de vârstă. Decizia luată acum 10 ani în România, prin care s-a creat un sistem de pensii cu trei piloni, s-a dovedit a fi o poveste de succes, după cu rezultate financiare foarte bune obţinute de fondurile de pensii din România şi de evoluţia semnificativă din pieţele financiare locale. Guvernul român ar trebui să ia în considerare majorarea ratei contribuţiei la pensiile private, în loc să o diminueze”.

PensiEurope reprezintă asociaţiile naţionale ale fondurilor de pensii şi instituţiilor, având 23 de asociaţii membre în 18 state UE şi 3 alte ţări europene.

Comentarii

loading...