17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieMai mulți bani pentru salariile uriașe ale celor care fac prețul la...

Mai mulți bani pentru salariile uriașe ale celor care fac prețul la gaze și curent

Eventualele fonduri strânse astfel se vor duce mai ales în salariile angajaților reglementatorului, întrucât bugetul pe 2019 este dedicat 90% plăților salariale.

Investițiile asumate pentru 2019 sunt de circa 400 de milioane de euro și se îndreaptă către realizarea de “lucrări de retehnologizare constând în înlocuirea echipamentelor uzate fizic și moral, lucrări pentru reducerea pierderilor proprii tehnologice și îmbunătățirea calității serviciului, precum și lucrări pentru extinderea de rețea”. De remarcat, accentul se pune pe extinderea rețelei către noi consumatori, ca soluție găsită pentru creșterea generală a nivelului de trai.

„Operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari au obligația realizării a cel puțin 95% din valoarea planului anual de investiții asumat și aprobat de ANRE. Menționăm că nerealizarea planului anual de investiții se sancționează contravențional cu amendă, care poate fi un procent situat între 5% și 10% din cifra de afaceri realizată din activitatea de distribuție a energiei electrice”, comunică Autoritatea. Cum fiecare distribuitor înregistrează afaceri de sute de milioane de euro anual, amenzile ar putea atinge, teoretic, zeci de milioane de euro.

Potrivit instituției citate, verificarea gradului de îndeplinire a investițiilor pe care le fac distribuitorii a devenit o preocupare majoră de anul trecut. “Autoritatea de reglementare a întărit controlul asupra activității investi-
ționale în domeniul rețelelor electrice de distribuție, astfel încât să se înregistreze o îmbunătățire reală a eficienței, fiabilității și siguranței în funcționare a acestora.”

 

Ce spun companiile vizate

„Investiţiile în infrastructura de distribuţie rămân o prioritate pentru Grupul Electrica, aşa cum au fost şi în ultimii ani. Și în anul 2019 Electrica va continua planul de investiţii ambiţios în aria de distribuţie. Faţă de nivelul minim de investiţii impus de ANRE prin metodologia de distribuţie, respectiv cel puţin nivelul amortizării reglementate, Electrica are planificate puneri în funcţiune de investiţii în 2019 cu peste 43% mai mult. Vorbim despre peste 600 milioane lei puneri în funcţiune de investiţii la nivelul celor trei operatori de distribuţie din cadrul Grupului pentru anul 2019, investiţii care vor avea ca efect îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care le asigurăm”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica.

Investițiile pe care distribuitorii de electricitate le fac sunt recunoscute în tarife de către ANRE, care are obligația să și verifice dacă hârtiile pe care le prezintă firmele corespund realității din teren. Tariful de distribuție reprezintă circa 25% din prețul final al energiei, în timp ce marfa propriu-zisă, electricitatea, este circa 30%. Restul este transport, certificate verzi, bonus cogenerare, taxe și impozite, marjele de profit ale firmelor.

 

Pe ce se duce bugetul Autorității

În orice caz, salariul mediu la ANRE este oricum printre cele mai mari înregistrate oriunde în România, depășind 7.000 lei net lunar.

Evident, cele mai mari salarii sunt la vârf. Preşedintele câştigă aproape 11.000 euro lunar (echivalent în lei), vicepreşedinţii – circa 9.000 euro, iar membrii din Comitetul de Reglementare – circa 7.000 euro.

Directorii de departamente sunt salarizaţi cu echivalentul în lei a aproximativ 3.000 euro net lunar. 

Pe 23 octombrie 2017, preşedinţia ANRE a fost preluată de deputatul PSD Dumitru Chiriţă, electrician la bază, apoi sindicalist, apoi parlamentar PSD, cu patru mandate.

El îi are ca vicepreşedinţi pe Zoltan Nagy-Bege şi Henorel Soreaţă. Comitetul de reglementare este format din patru membri: Ramiro Angelescu, Gabriel Gheorghe, Teodor Atanasiu şi Cornelia Sulger.

 

Doar parțial sub controlul Parlamentului 

ANRE este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare func-
ţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. Prin aceasta, ANRE are control asupra pieţei energiei, estimată la circa 30 miliarde euro.

Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestări, contribuţii anuale percepute operatorilor economici reglementaţi din sectorul energiei electrice şi termice şi al gazelor naturale, precum şi din fonduri acordate de organisme internaţionale. Nivelul acestora se stabileşte anual prin ordin al ANRE, în condiţiile legii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Din acest an, Autoritatea va gestiona sumele care rezultă din aplicarea taxei de 2% pe afacerile companiilor care activează în energie, potențial sute de milioane de euro. ANRE nu a men-
ționat aceste sume în bugetul pe 2019 și nici nu a menționat vreodată ce va face cu ele. Motivul este că OUG 114, care, printre altele, impune această taxă, nu are încă norme de aplicare. Mai mult, încă nu este sigur că ea va mai exista vreodată, având în vedere că partenerul PSD de la guvernare,
ALDE, a menționat expres că nu o dorește.

Personalul Autorităţii s-a înmulţit exponenţial în ultimii ani. Astfel, de la 83 de angajaţi în 2005, ANRE a ajuns acum la 330 de angajaţi.   

Cât trebuie să investească fiecare companie:

E-Distribuţie Muntenia (Enel): 310.473.145 lei

E-Distribuţie Banat (Enel): 170.495.566 lei

E-Distribuţie Dobrogea (Enel): 129.598.767 lei

Distribuţie Energie Oltenia (CEZ): 212.542.030 lei

Delgaz Grid (E.ON): 148.648.067 lei

Electrica Distribuţie Muntenia Nord: 212.043.469 lei

Electrica Distribuţie Transilvania Nord: 196.058.864 lei

Electrica Distribuţie Transilvania Sud: 200.000.000 lei.

 

Cele mai citite

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă