Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mai multă muncă, mai puține declarații. Pornesc activitățile economice

O serie de activități comerciale și de servicii vor reîncepe să funcționeze din data de 15 mai 2020.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.05.2020 - 23:15

“Până pe 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. După data de 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane, deci nu vom prelungi restricții de deplasări, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem”, a declarat președintele Iohannis.

Pentru protecția generală a populației, multe restrângeri vor rămâne în vigoare și după data de 15 mai, unele dintre ele fiind interzicerea manifestărilor și adunărilor publice.

În schimb, activitățile profesionale și comerciale vor începe să reintre în normal. De exemplu, se vor deschide cabinetele de frizerie, coafură si cosmetică, unele magazine din incinta mall-urilor (cele cu acces direct din exterior) precum și atelierele de service auto și ITP. Va fi permisă și deplasarea persoanelor în alte localități, pentru a-și cumpăra o mașină sau pentru a merge cu mașina la reparație sau la ITP. Premierul Ludovic Orban a precizat că vor fi permise și deplasări în afara localității pentru activități de pescuit și de vânătoare, cum ar fi aceea de mistreți, întrucât aceștia s-au înmulțit prea mult în România.

Companiile de stat și private vor avea dreptul să-și cheme angajații la serviciu, iar pentru bugetari nu se va mai aplica deloc măsura șomajului tehnic, întrucât ei vor continua să lucreze conform programului obișnuit.

 

Amenzi și dosare penale

După decizia CCR care a declarat nelegală majorarea amenzilor pe timpul stării de urgență, acestea au revenit la cunantumul anterior emiterii Ordonanțelor militare, dar au continuat să fie aplicate. Doar în ultimele 24 de ore, poliţiştii şi jandarmii au depistat 331 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 187.800 de lei.

 

Cum procedează alte țări

Potrivit unui studiu difuzat de compania Euler Hermes, “tot mai multe țări anunță datele de încetare a restricțiilor aplicate în contextul Covid (Franța, Marea Britanie, Germania), iar altele încep deja să le reducă (China, Austria și acum Italia și Spania), conturându-și planurile de reluare treptată a activității. Cu toate acestea, ar trebui să ținem cont de faptul că nu toate țările sunt în aceeași situație; fiecare se confruntă cu riscuri diferite în pragul relaxării măsurilor de izolare”.

Comentarii

loading...