15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăEconomieMai multă muncă, mai puține declarații. Pornesc activitățile economice

Mai multă muncă, mai puține declarații. Pornesc activitățile economice

“Până pe 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. După data de 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane, deci nu vom prelungi restricții de deplasări, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem”, a declarat președintele Iohannis.

Pentru protecția generală a populației, multe restrângeri vor rămâne în vigoare și după data de 15 mai, unele dintre ele fiind interzicerea manifestărilor și adunărilor publice.

În schimb, activitățile profesionale și comerciale vor începe să reintre în normal. De exemplu, se vor deschide cabinetele de frizerie, coafură si cosmetică, unele magazine din incinta mall-urilor (cele cu acces direct din exterior) precum și atelierele de service auto și ITP. Va fi permisă și deplasarea persoanelor în alte localități, pentru a-și cumpăra o mașină sau pentru a merge cu mașina la reparație sau la ITP. Premierul Ludovic Orban a precizat că vor fi permise și deplasări în afara localității pentru activități de pescuit și de vânătoare, cum ar fi aceea de mistreți, întrucât aceștia s-au înmulțit prea mult în România.

Companiile de stat și private vor avea dreptul să-și cheme angajații la serviciu, iar pentru bugetari nu se va mai aplica deloc măsura șomajului tehnic, întrucât ei vor continua să lucreze conform programului obișnuit.

 

Amenzi și dosare penale

După decizia CCR care a declarat nelegală majorarea amenzilor pe timpul stării de urgență, acestea au revenit la cunantumul anterior emiterii Ordonanțelor militare, dar au continuat să fie aplicate. Doar în ultimele 24 de ore, poliţiştii şi jandarmii au depistat 331 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 187.800 de lei.

 

Cum procedează alte țări

Potrivit unui studiu difuzat de compania Euler Hermes, “tot mai multe țări anunță datele de încetare a restricțiilor aplicate în contextul Covid (Franța, Marea Britanie, Germania), iar altele încep deja să le reducă (China, Austria și acum Italia și Spania), conturându-și planurile de reluare treptată a activității. Cu toate acestea, ar trebui să ținem cont de faptul că nu toate țările sunt în aceeași situație; fiecare se confruntă cu riscuri diferite în pragul relaxării măsurilor de izolare”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Irina Begu, norocoasa de serviciu. Rybakina s-a retras, iar Dodin a declarat forfait

Irina Begu a obținut o calificare fără probleme în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, în urma abandonului franțuzoaicei Oceane...

Un sfert din liniile STB vor circula pe trasee modificate în acest weekend

Majoritatea troleibuzelor, un sfert din tramvaie și o parte semnificativă din autobuze vor circula pe trasee modificate în acest weekend (11 și 12 mai...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...
Ultima oră
Pe aceeași temă