25.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeEconomieLira turcească s-a prăbușit cu peste șapte la sută. "Se dezlănțuie iadul!"

Lira turcească s-a prăbușit cu peste șapte la sută. “Se dezlănțuie iadul!”

Lira turcească s-a prăbușit miercuri cu 7,6%, atingând un minim record, în cea mai mare cădere de la prăbușirea istorică din 2021, transmite Reuters.

Lira a fost supusă unei presiuni tot mai mari de când președintele Tayyip Erdogan a fost reales la 28 mai. La ora 20:39 se tranzacționa la 23,2300 față de dolar, după ce a atins un minim record de 23,2620, ducând pierderile din acest an la aproape 20%.

În cadrul programului lui Erdogan, autoritățile și-au asumat un rol activ pe piețele valutare, utilizând zeci de miliarde de dolari din rezerve numai în acest an pentru a menține lira stabilă.

Rezervele valutare nete ale băncii centrale au atins luna trecută un minim istoric de minus 4,4 miliarde de dolari, în condițiile în care cererea a crescut puternic în timpul alegerilor.

Însă Erdogan încearcă să redreseze situația. L-a numit în funcția de Ministru al finanțeor pe Mehmet Simsek, un fost viceprim-ministru bine văzut de investitorii străini. Ulterior, Simsek a declarat că politica economică trebuie să revină la un teren “rațional”, iar miercuri a declarat că nu există “soluții rapide” pentru politică.

Erodgan ia în considerare numirea lui Hafize Gaye Erkan, un director financiar de rang înalt cu sediul în SUA, în funcția de guvernator al băncii centrale, a relatat Reuters. Ea i-ar succeda lui Sahap Kavcioglu, care a condus campania de reducere a ratelor de dobândă a lui Erdogan din 2021.

“Miroase a începutul unei crize a lirei. Asta se întâmplă când ai parte de o mișcare exponențială – pentru o lungă perioadă de timp crezi că nu se întâmplă nimic, iar apoi, dintr-o dată, se dezlănțuie iadul”, a declarat Ulricht Leuchtmann, șeful departamentului de cercetare FX de la Commerzbank.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Președintele CJ Vaslui, pus sub acuzare pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi au informat că s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23...

Sezon nou din serialul DEBARONIZĂRII! A început vinerea seara, cu arestarea hoțului pesedist ce conducea cel mai sărac județ din România. ”Baron vinovat, dar...

"Care e intriga primului episod? Un om de afaceri clujean s-a înțeles cu Buzatu să i se aloce un contract de asfaltare în...

VIDEO: Ajutoarele umanitare ajung în Karabah

Conducerea etnică armeană a regiunii separatiste Nagorno-Karabah a declarat vineri (22 septembrie) că s-a ajuns la un acord pentru ca un convoi umanitar să...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies