Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Glasul HD

Legumicultorii, obligaţi de caniculă să asigure o irigare aproape continuă a culturilor

Temperaturile ridicate şi alternanţa dintre zilele ploioase de scurtă intensitate, urmate de alte zile caniculare, i-au obligat pe legumicultori să asigure o irigare constantă a culturilor, a declarat preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 02.08.2018 - 13:19

Temperaturile ridicate şi alternanţa dintre zilele ploioase de scurtă intensitate, urmate de alte zile caniculare, i-au obligat pe legumicultori să asigure o irigare constantă a culturilor, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Mirela Vereş.

Potrivit sursei citate, legumicultorii au transportat zilnic, în câmp, până la aproape 8.000 de litri de apă doar pentru o singură cultură.

"Situaţia a fost mai complicată şi se menţine la fel de grea, doar în cazul culturilor legumicole aflate la mare distanţă de cursurile de apă. Aici, fermierii trebuie să transporte numai pentru o singură cultură până la 8.000 de litri de apă cu ajutorul cisternelor pentru a putea asigura legumelor necesarul de apă. E un efort mare, însă pentru a putea obţine un minim profit e singura posibilitate de a întreţine culturile legumicole aflate în câmp deschis fără nicio sursă de apă în apropiere. Această operaţiune care constă în transportul, depozitarea apei şi apoi irigarea culturilor ar putea dura până la jumătatea lunii septembrie, fireşte, numai dacă nu asistăm la o schimbare a vremii şi ploile de lungă durată revin" a spus Mirela Vereş.

Potrivit acesteia, fermierii care deţin culturi legumicole în vecinătatea râurilor folosesc instalaţii de irigare performante.

"Avem un număr limitat de culturi legumicole, 2-3, în vecinătatea râurilor Someş şi Lăpuş, râuri din care apa este transportată pentru irigare. Fermierii au investit de-a lungul anilor sume importante de bani în instalaţii de irigare, motopompe şi alte echipamente pentru a asigura culturilor apa necesară. (...) Din păcate, terenurile apte pentru o legumicultură benefică se află, majoritatea, la mare distanţă de cursurile de apă şi acest fapt creşte considerabil costul de exploatarea a unei culturi", a mai arătat Mirela Vereş.

Preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş a mai subliniat că producţia de legume de sezon - vinete, roşii, castraveţi, păstăi, morcovi, pătrunjel, conopidă, gulii, mărar şi salată - este valorificată pe piaţa organizată din municipiul Baia Mare, dar şi pe pieţele agroalimentare din alte cinci localităţi urbane.

De asemenea, proprietarii reţelelor de restaurante-hoteluri, moteluri şi pensiuni agroturistice din Maramureş sunt principalii clienţi ai fermierilor din judeţ, iar primăria municipiului Baia Mare aplică taxe modice pentru ca aceştia să îşi poată valorifica produsele direct pe piaţa locală

Comentarii

loading...