15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieLegumicultorii, obligaţi de caniculă să asigure o irigare aproape continuă a culturilor

Legumicultorii, obligaţi de caniculă să asigure o irigare aproape continuă a culturilor

Temperaturile ridicate şi alternanţa dintre zilele ploioase de scurtă intensitate, urmate de alte zile caniculare, i-au obligat pe legumicultori să asigure o irigare constantă a culturilor, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Mirela Vereş.

Potrivit sursei citate, legumicultorii au transportat zilnic, în câmp, până la aproape 8.000 de litri de apă doar pentru o singură cultură.

“Situaţia a fost mai complicată şi se menţine la fel de grea, doar în cazul culturilor legumicole aflate la mare distanţă de cursurile de apă. Aici, fermierii trebuie să transporte numai pentru o singură cultură până la 8.000 de litri de apă cu ajutorul cisternelor pentru a putea asigura legumelor necesarul de apă. E un efort mare, însă pentru a putea obţine un minim profit e singura posibilitate de a întreţine culturile legumicole aflate în câmp deschis fără nicio sursă de apă în apropiere. Această operaţiune care constă în transportul, depozitarea apei şi apoi irigarea culturilor ar putea dura până la jumătatea lunii septembrie, fireşte, numai dacă nu asistăm la o schimbare a vremii şi ploile de lungă durată revin” a spus Mirela Vereş.

Potrivit acesteia, fermierii care deţin culturi legumicole în vecinătatea râurilor folosesc instalaţii de irigare performante.

“Avem un număr limitat de culturi legumicole, 2-3, în vecinătatea râurilor Someş şi Lăpuş, râuri din care apa este transportată pentru irigare. Fermierii au investit de-a lungul anilor sume importante de bani în instalaţii de irigare, motopompe şi alte echipamente pentru a asigura culturilor apa necesară. (…) Din păcate, terenurile apte pentru o legumicultură benefică se află, majoritatea, la mare distanţă de cursurile de apă şi acest fapt creşte considerabil costul de exploatarea a unei culturi”, a mai arătat Mirela Vereş.

Preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş a mai subliniat că producţia de legume de sezon – vinete, roşii, castraveţi, păstăi, morcovi, pătrunjel, conopidă, gulii, mărar şi salată – este valorificată pe piaţa organizată din municipiul Baia Mare, dar şi pe pieţele agroalimentare din alte cinci localităţi urbane.

De asemenea, proprietarii reţelelor de restaurante-hoteluri, moteluri şi pensiuni agroturistice din Maramureş sunt principalii clienţi ai fermierilor din judeţ, iar primăria municipiului Baia Mare aplică taxe modice pentru ca aceştia să îşi poată valorifica produsele direct pe piaţa locală

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă