14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăEconomieLa populaţia UE sunt rezerve suplimentare de 1,3 trilioane de euro

La populaţia UE sunt rezerve suplimentare de 1,3 trilioane de euro

Euler Hermes estimează că în Europa ratele de economisire ale gospodăriilor ar putea crește cu până la 20%, ajungând în medie la 36%, în Q2.

Grosso modo, sunt economii suplimentare de 1,3 trillioane de euro, de aproape 10% din PIB-ul Uniunii Europene (care a fost în anul 2018 de 18,8 trilioane de euro).

Economiile totale ar putea atinge astfel un record de 2,3 trilioane de euro. În anul 2009, în criza generată de căderea subprimelor în SUA, economiile din cele 28 de state membre UE au crescut cu 100 de miliarde de euro, ajungând la un total de 1,1 trilioane de euro, la momentul cel mai acut al crizei.

Restricțiile cauzate de virusul Covid-19 au făcut consumul în multe domenii practic imposibil. Aşadar, consumul privat scade puternic, pierzând în timpul restricțiilor în medie 35% din nivelul normal.

40% din populația activă va fi plasată în șomaj tehnic, ceea ce îi va proteja parțial veniturile. Euler Hermes

Experţii spun că 40% din populația activă va fi plasată în șomaj tehnic, ceea ce îi va proteja parțial veniturile, dar va duce la o pierdere de 20% – 40% din veniturile disponibile.

Una peste alta, venitul total al gospodăriilor ar scădea cu 8% – 16%. În general, rata economiilor va crește cu +5 puncte procentuale, la o scădere a venitului total al gospodăriilor cu 5% și o cădere a consumului privat cu 10%.

În timpul relaxării restricțiilor, economiile preventive ar putea deveni o problemă: ratele de economisire sunt estimate să rămână cu +6 puncte procentuale peste nivelurile anterioare crizei, adică la 21%, la finalul anului 2020. Astfel, nivelul ar fi de aproximativ 400 de miliarde de euro, adică 3% din PIB.

 

Deblocarea economiei

Factorii de decizie ar trebui să se concentreze pe politici care să permită deblocarea economiilor. Adică în programe specifice și complementare sistemelor existente.

Sistemele de șomaj tehnic și de garanții publice, foarte eficiente în perioada de criză, pot genera economisiri preventive, din teama pierderii locului de muncă și din cauza înăspririi condițiilor de creditare.

Şi, în fine, foarte importanţi acum sunt multiplicatorii fiscali și înclinația către consum a populaţiei. Care, desigur, trebuie stimulată cumva, pentru ca banii să circule.

Cele mai citite

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă