Luna trecută, inflația în Olanda a depășit 10% pentru prima dată din 1975, a anunțat joi agenția de statistică a țării.
Prețurile la energie și la locuințe au determinat în principal creșterea inflației, a adăugat joi Statistics Netherlands (CBS) într-un comunicat, scrie Euronews.
Prețurile au fost cu 10,3% mai mari în iulie 2022 față de anul precedent. Inflația în luna iunie a fost de 8,6%.
Prețurile la energie în Olanda au fost cu 108% mai scumpe în iulie decât în aceeași lună din 2021, a adăugat biroul de statistică. Chiriile au fost cu 3% mai mari în iulie 2022 față de anul trecut.
Prețurile alimentelor au crescut și ele în Olanda. Au fost cu 12,3% mai scumpe decât în aceeași lună a anului trecut, a precizat agenția.
Între timp, prețul unui litru de benzină „a scăzut de la 2,35 euro în iunie la 2,21 euro în iulie. Prețul motorinei a fost de 2,07 euro în iulie, față de 2,14 euro în iunie”, a precizat Statistics Netherlands.
Aceasta vine în contextul în care inflația crește în toate țările europene, în principal din cauza prețurilor la energie.
Inflația în zona euro a ajuns la un nivel record de 8,9% în iulie 2022, prețurile la energie crescând cu peste 39% de la an la an.
Estonia, Letonia și Lituania sunt țările europene cu cea mai mare inflație, din cauza dependenței mari de importurile externe de energie.
Potrivit Eurostat, un total de 10 state care folosesc moneda unică au avut procente de inflație de două cifre: Belgia, Estonia, Grecia, Spania, Cipru, Letonia, Lituania, Olanda, Slovenia și Slovacia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!