25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăEconomieInflația în Olanda a depășit 10% pentru prima dată în aproape 47...

Inflația în Olanda a depășit 10% pentru prima dată în aproape 47 de ani

Luna trecută, inflația în Olanda a depășit 10% pentru prima dată din 1975, a anunțat joi agenția de statistică a țării.

Prețurile la energie și la locuințe au determinat în principal creșterea inflației, a adăugat joi Statistics Netherlands (CBS) într-un comunicat, scrie Euronews.

Prețurile au fost cu 10,3% mai mari în iulie 2022 față de anul precedent. Inflația în luna iunie a fost de 8,6%.

Prețurile la energie în Olanda au fost cu 108% mai scumpe în iulie decât în aceeași lună din 2021, a adăugat biroul de statistică. Chiriile au fost cu 3% mai mari în iulie 2022 față de anul trecut.

Prețurile alimentelor au crescut și ele în Olanda. Au fost cu 12,3% mai scumpe decât în aceeași lună a anului trecut, a precizat agenția.

Între timp, prețul unui litru de benzină „a scăzut de la 2,35 euro în iunie la 2,21 euro în iulie. Prețul motorinei a fost de 2,07 euro în iulie, față de 2,14 euro în iunie”, a precizat Statistics Netherlands.

Aceasta vine în contextul în care inflația crește în toate țările europene, în principal din cauza prețurilor la energie.

Inflația în zona euro a ajuns la un nivel record de 8,9% în iulie 2022, prețurile la energie crescând cu peste 39% de la an la an.

Estonia, Letonia și Lituania sunt țările europene cu cea mai mare inflație, din cauza dependenței mari de importurile externe de energie.

Potrivit Eurostat, un total de 10 state care folosesc moneda unică au avut procente de inflație de două cifre: Belgia, Estonia, Grecia, Spania, Cipru, Letonia, Lituania, Olanda, Slovenia și Slovacia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Furtună politică în SUA, după perchezițiile de la casa lui Trump. VIDEO

O primă etapă spre un proces pentru unii, o "persecuţie politică" pentru alţii: percheziţia spectaculoasă a casei lui Donald Trump de către FBI a...

Ce se întâmplă dacă nu îți repari la timp sistemul de evacuare al automobilului

Sistemul de evacuare al unei mașini servește la eliminarea în exterior a gazelor rezultate în urma arderii combustibililor. Dacă, în timpul mersului, mașina devine...

4 motive pentru care ar trebui să oferiți cadouri personalizate

Lumea continuă să evolueze într-un ritm frenetic și multe lucruri care erau ideale sunt acum considerate „de modă veche”, în timp ce modalități noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă