21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieIndicii europeni ai pieţelor financiare au cunoscut un declin istoric

Indicii europeni ai pieţelor financiare au cunoscut un declin istoric

Fed a redus de urgenţă dobînda cheie cu un punct procentual, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus, dar scăderile au continuat.

Indicele pan-european STOXX 600 era luni în scădere cu 7,86% şi a închis la 4,9%, FTSE 100 (Londra) cu 6,82% şi a închis la 4%, DAX (Frankfurt) cu 7,43% (5,3%), iar CAC 40 (Paris) cu 8,79% (5,75%). La Milano, FTSE MIB coboară cu 7,74%, iar IBEX 35 (Madrid) pierde 8,77% (6,1%).

Între cele mai afectate titluri sunt ale companiilor aeriene şi de turism, ca TUI, EasyJet, IAG, British-Airways şi France – KLM, spune News.ro.

Tăierea dobânzilor de Fed a fost urmată de o nouă relaxare monetară din partea Băncii Japoniei, ce va intensifica achiziţiile de fonduri, pe bursă, şi alte active riscante.

Banca centrală din Noua Zeelandă a redus dobânda-cheie cu 0,75%, iar Banca Rezervelor Australiei a suplimentat lichidităţile. Coreea de Sud a redus dobânzile. Rusia a creat un fond anticriză de 4 miliarde de dolari.

Indicele MSCI din Asia – Pacific (fără Japonia), a scăzut cu 4%, la cel mai redus nivel de la începutul anului 2017, iar indicele japonez Nikkei a coborât cu 2%. China a anunţat o scădere de 13,5% a producţiei industriale şi cu 20,5% a vânzărilor cu amănuntul.

Acţiunile blue chips din Shanghai au scăzut cu 3%, chiar dacă Banca Centrală a Chinei a suplimentat lichidităţile din sistemul financiar.

Indicele Hang Seng de la Hong Kong a scăzut cu 3,4%. Indicele S&P/ASX 200 din Australia a scăzut cu 9,7%. Este cel mai grav declin de după o cădere produsă în anul 1987.

 

Coronascădere

Reducerea dobânzii-cheie de către Federal Reserve şi promisiunea de achiziţii de obligaţiuni au dus la scăderea drastică a randamentului titlurilor la 10 ani ale Trezoreriei, de la 0,68% la 0,95%.

În sudul Europei, randamentele obligaţiunilor au crescut la maximele mai multor luni, investitorii fiind îngrijoraţi de răspândirea rapidă a coronavirusului.

Randamentele obligaţiunilor spaniole şi portugheze la 10 ani au urcat la maximele ultimelor nouă luni şi jumătate, de la 9,74% la 0,93%, fiind cu până la 0,13 puncte procentuale peste nivelul precedent.

Cele mai citite

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...

Un sfert din liniile STB vor circula pe trasee modificate în acest weekend

Majoritatea troleibuzelor, un sfert din tramvaie și o parte semnificativă din autobuze vor circula pe trasee modificate în acest weekend (11 și 12 mai...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...
Ultima oră
Pe aceeași temă