Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Încetinirea economiei Chinei continuă și în august

Economia chineză şi-a continuat încetinirea în luna august, ritmul de creştere al producţiei industriale fiind cel mai redus din ultimii 17 ani şi jumătate, ne spune Reuters

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.09.2019 - 16:49

Creşterea vânzărilor de retail şi a investiţiilor s-a înrăutăţit, arată datele publicate luni de autorităţile de la Beijing, ceea ce sporeşte şansele ca Banca Centrală a Chinei (PBOC) să reducă săptămâna aceasta ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii trei ani, în vederea stimulării economiei.

Chiar dacă autorităţile de la Beijing au adoptat anul trecut o serie de măsuri de impulsionare a creşterii economice, analiştii apreciază că sunt necesare noi căi de stimulare pentru a contracara încetinirea economiei.

În august, comparativ cu perioada similară din 2018, producţia industrială a urcat cu doar 4,4%, cel mai lent ritm de creştere din februarie 2002. Analiştii se aşteptau la un avans de 5,2%.

Valoarea bunurilor exportate a scăzut în ritm anual cu 4,3% în august, primul declin lunar din ultimii cel puţin doi ani, arată datele Reuters, care indică efectele escaladării tensiunilor comerciale globale.

"August este de obicei luna în care exportatorii pregătesc comenzile pentru produsele de Crăciun, dar datele arată că aceştia nu sunt prea optimişti privind perspectivele negocierilor comerciale dintre SUA şi China şi sunt prudenţi în legătură cu acumularea stocurilor", a apreciat Nie Wen, economist la Hwabao Trust în Shanghai.

Şi premierul chinez Li Keqiang a declarat luni, într-un interviu publicat înaintea prezentării datelor industriale, că va fi "foarte dificil" ca economia să urce cu 6% sau mai mult, dacă se confruntă cu "presiuni negative".

Creşterea vânzărilor de retail s-a atenuat la 7,5% în august, de la 7,6% în iulie, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 7,9%.

Investiţiile în active fixe au fost de asemenea dezamăgitoare, înregistrând o expansiune de 5,5% în primele opt luni din 2019, analiştii previzionând un avans de 5,6%.

În schimb, investiţiile în infrastructură - un motor al creşterii economiei - au urcau cu 4,2% în primele opt luni din 2019.

PIB-ul Chinei a crescut cu 6,2% în trimestrul doi din 2019, cel mai slab ritm din ultimii aproape 30 de ani, pe fondul sporirii presiunilor comerciale americane.

Comentarii

loading...