Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul contrazice datele Eurostat cu privire la valoarea deficitului bugetar

Potrivit analizelor Ministerului de Finanţe (MF), deficitul bugetar al României are valoarea de 0,5% din PIB, nu de 4,5% conform studiului Eurostat.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

19.07.2019 - 21:35

MF a comunicat că diferenţa procentuală este cauzată de modalitatea de calcul diferită şi că datele Eurostat nu pot explica valorile anuale.

 

Guvernul spune că diferenţa e de la soldul ESA

„Este important de precizat faptul cã valoarea comunicatã de Eurostat, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculatã pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrialã a PIB”, informeză reprezentanţii ministerului într-un comunicat.

MF explică faptul că a utilizat metodologia de calcul naţională este diferită de cea a Sistemului European de Conturi (SEC). Acesta din urmă a utilizat metoda de angajamente şi a luat în considerare impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor.

“În datele publicate de EUROSTAT se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul I din anul 2018, în condiţiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB.

Aşadar, datele trimestriale publicate de EUROSTAT nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de aşteptat o ajustare sezonieră pentru următoarele trimestrele din 2019, astfel încât sã se ajungã pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar”, au adăugat reprezentanţii MF, citaţi de Mediafax.

Astfel, Ministerul Finanţelor concluzionează că execuţia bugetului general consolidat conform metodologiei naţionale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual, nu de 4,5%, aşa cum au prezentat cei de la Eurostat.

 

Citește totul despre:

#guvern #eurostat #deficit

Comentarii

loading...