31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăEconomieGuvernul a dat undă verde granturilor pentru IMM-uri în valoare de 400...

Guvernul a dat undă verde granturilor pentru IMM-uri în valoare de 400 milioane de euro

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă care are în vedere acordarea granturilor pentru investiţii pentru întreprinderile mici şi mijlocii(IMM-uri), în valoare totală de 400 milioane euro, transmite economedia.ro.

El a precizat că vor fi două etape de măsuri, una care are o alocare de 60 milioane de euro cu granturi cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 euro şi este destinat capacităţilor de prestări servicii şi refacerii capacităţii de prestări servicii pentru domenii precum învăţământ, sănătate, asistenţă socială şi servicii prestate către populaţie şi o a doua componentă este cea referitoare la acordarea de granturi pentru refacerea capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor afectate de criză.

„Aici valoare este de 360 milioane euro aproximativ. Sunt vizate un număr de 4.000 de companii, iar domeniile pentru care se vor aloca aceste granturi sunt cele care privesc activitatea de producţie, construcţii, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante, pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare. Granturile sunt cuprinse între 50.000 euro şi 500.000 euro”, a mai explicat el.

Guvernul își asumase cu ceva timp înainte acordarea granturilor către IMM-uri, iar acum angajamentul s-a îndeplinit

„După cum deja se cunoaşte, Guvernul României, prin pachetul de măsuri economico-sociale, s-a angajat la acordarea granturilor pentru investiţii în valoare de 400 milioane euro şi astăzi acest angajament a fost dus la bun sfârşit. Astfel, a fost aprobată ordonanţa pentru acordarea de granturi pentru investiţii în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a întreprinderilor mici şi mijlocii. Schema de finanţare şi bugetul alocat schemei de finanţare este de 400 milioane euro. Cuprinde două măsuri. Măsura numărul unu care are o alocare de 60 milioane de euro cu granturi cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 euro şi este destinat capacităţilor de prestări servicii şi refacerii capacităţii de prestări servicii pentru domenii precum învăţământ, sănătate, asistenţă socială şi servicii prestate către populaţie. Numărul de beneficiar estimat este în jur de 1.200. iar a doua componentă a măsurilor este cea referitoare la acordarea de granturi pentru refacerea capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor afectate de criză. Aici valoare este de 360 milioane euro aproximativ. Sunt vizate un număr de 4.000 de companii, iar domeniile pentru care se vor aloca aceste granturi sunt cele care privesc activitatea de producţie, construcţii, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante, pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare. Granturile sunt cuprinse între 50.000 euro şi 500.000 euro. Se vor deconta echipamente, utilaje, dotări specifice, deci tot ce înseamnă partea aceasta de investiţii ce ţin de capitalizarea IMM şi refacerea capacităţilor de rezilienţă. Criteriile de selecţie a proiectelor sunt specifice perioadei de criză pe care o parcurgem şi sunt prezentate în anexă la OUG”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

El a prezentat şi calendarul pentru aceste apeluri.

„Foarte important, câteva deadline-uri de reţinut. Publicarea Ghidului în consultare va avea loc pe 22.06.2022, perioada de consultare pe marginea Ghidului va fi între 22 iunie până pe 4 iulie 2022. Lansarea apelului pe data de 16 august 2022 şi semnarea contractelor de finanţare în perioada 1 septembrie – 31 octombrie 2022. Deci este un apel de proiecte mult aşteptat de către IMM. E o măsură care a fost prezentată în pachetul de măsuri economico-sociale al Guvernului şi astăzi, aşa cum am menţionat, a fost aprobat”, a completat ministrul Boloş.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:03

VIDEO: Parcurile europene se transformă în câmpii uscate – Seceta a pus stăpânire pe ele

Condițiile de secetă au transformat unele dintre cele mai faimoase parcuri urbane din Europa în câmpii uscate, cu iarbă decolorată și vegetație uscată, care...

Halep, în semifinale la Toronto

Simona Halep o va întâlni pe Jessica Pegula în semifinalele turneului WTA 1.000 de la Toronto, dotat cu premii totale de 2.527.250 de dolari,...

Vestigii vechi de 7.000 de ani, descoperite în apropiere de Târgu Neamț

Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani au fost descoperite, în apropiere de Târgu-Neamţ, de o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă