9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieGripa spaniolă din 1918 şi flagelul Covid-19

Gripa spaniolă din 1918 şi flagelul Covid-19

Originară tot din China, ca şi SARS Cov 2, gripa spaniolă a fost adusă în Europa de muncitorii chinezi. Era produsă de virusul H1N1, al cărui genom s-a combinat cu al unui virus aviar.

Serviciile de telefonie spaniole au raportat-o în 1918. De aici numele. Primul Război nu a fost cauza directă, dar mișcările masive de trupe au ajutat la extindere.

A fost cea mai severă pandemie din istorie despre care sunt documentări statistice: 40 – 50 de milioane de victime, mai ales tineri. Numărul victimelor a fost însă mult mai mare.

Sunt țări ce nu au înregistrat victimele (ca URSS, după Marea Revoluţie). În Africa subsahariană, au murit 1,5 milioane de oameni. În India, a dispărut o generație întreagă, observă UniBuc.ro.

José Ameal Pena avea patru ani când flagelul a lovit satul de pescari Luarca, din Asturia, spune Mediafax. La 105 ani, încă nu crede că mai trăieşte şi se teme de răspândirea Covid-19.

Rata mortalității nu e cunoscută exact. Se estimează că 20% – 50% din populație a suferit de boală, letalitatea fiind de 2,5% – 5%: 25 de milioane de morţi în primele 25 de săptămâni, în timp ce SIDA a ucis 25 de milioane în primii 25 de ani.

În India, au murit 17 milioane de oameni (cam 5% din populație), cu o rată a mortalității de 20%, în unele regiuni. Cel puțin 22% dintre soldații indieni care s-au îmbolnăvit au murit.

În SUA, aproape 28% din populație a avut gripă spaniolă și 500.000 – 675.000 au murit. În UK au murit 200.000, în Franța peste 400.000.

În Alaska și Africa de Sud au murit comunități întregi, în Australia 10.000, în Insulele Fiji 14% din populație, în doar două săptămâni, iar în Samoa de Vest 22%. Spania a fost una dintre țările cele mai afectate: 8 milioane de infectați, 300.000 de morți.

 

Marea Unire cu usturoi la gât

Un fapt mai puţin cunoscut: Adunarea Naţională de la Alba Iulia s-a desfăşurat sub spectrul gripei spaniole, ce i-a făcut pe oameni să aibă comportamente care nouă azi ni se par amuzante.

(citat) Regina Maria a fost printre românii care s-au îmbolnăvir de gripă spaniolă. Ea povestea ce a simţit: „Parcă m-a izbit ceva în spate și m-a pus jos”, povestea legendara doamnă a neamului nostru.

(explicaţie foto) 1918. Auditoriumul Municipal din Oakland, California, organizat ca spital temporar

Istoricul Tudor Roşu a pus la dispoziţia G4Media o documentare foarte interesantă despre felul cum s-a săvârşit Marea Unire, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

Pe scurt, este simplu: sub presiunea teribilului flagel. Şi am izbândit. „Principalul dușman al participării la Adunarea Naţională de la Alba Iulia a fost gripa spaniolă”, spune Roşu.

Majoritatea celor care au absentat de la Adunarea Naţională a dat vina pe molima aceasta teribilă, căreia i-au căzut victime sociologul și filosoful Max Weber, pictorul Gustav Klimt, scriitorul Guillaume Apollinaire, fata afaceristului american William Randolph Hearst, prințul Eric al Danemarcei, dar și, probabil, Eremia Grigorescu.

Boala aceasta, care nu face discriminare de clasă socială, s-a manifestat puternic și în spațiul românesc. Regina Maria a fost foarte afectată de boală, care la Majestatea Sa a avut un punct de maxim la o săptămână după 1 decembrie.

Regina Maria povestea ulterior: “Am fost bolnavă, foarte bolnavă. Pe neașteptate, aproape fără să-mi dau seama, parcă m-a izbit ceva în spate și m-a pus jos (n.r.: remarcaţi asemănarea simptomelor cu cele ale noului coronavirus), tocmai când lumea voia să petreacă cu mine. M-am îmbolnăvit, oribil, dureros, așa cum n-am mai fost niciodată. Au fost zile chinuitoare de febră și stare proastă, de slăbiciune, de înspăimântător delir și insomnie, de am crezut că o să-mi ies din minți. Deci așa arată faimoasa gripă spaniolă! […] Văzându-i pe alții murind în jurul meu, toată lumea tremura pentru mine”.

În spațiul transilvan, după unele mărturii ale evenimentului de la 1 decembrie, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei, de parcă toţi participanţii doreau să alunge spiritele rele de Sfântul Andrei, care tocmai fusese, în urmă cu o zi.

Găselniţa noastră de acum, cu izolarea şi interdicţia de a nu călători, bolnav fiind, pentru a nu răspândi boala, nu exista.

Este interesant de notat, dincolo de faptul că alimentele acestea sunt foarte sănătoase, că mai există şi acum oameni care mănâncă foarte mult usturoi sau dorm cu ceapă la cap, în speranţa că aceasta îi va păzi de SARS Cov 2.

Revenind, la Alba Iulia, pe Câmpul lui Horea, unde a stat mulțimea, au funcționat, pe parcursul Adunării, trei sau patru puncte sanitare organizate de medicii orașului.

La gripa spaniolă, factorii de transmitere au fost igiena precară din teatrele de război, imunitatea scăzută, pe fondul malnutriției, ori mobilitatea trupelor armate, care au împrăştiat flagelul acesta. La noi, ştim deja care este cauza. De aceea, acum ne-am oprit puţin.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă