17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuPrin muzica am ajuns sa ma intalnesc cu mine...

Prin muzica am ajuns sa ma intalnesc cu mine…

S-a nascut la Onesti in anul 1967. E licentiata in matematica, dar a urmat si cursuri de canto la „Academia de Muzica din Iasi”, studii de canto improvizatie si armonie cu J. Raducanu si Edmond Deda, dar si cursurile „Rhythm And Bongos” cu Maurice de Martin. Debutul sau a fost pe scena Festivalului de la Sibiu in anul 1993, unde, de altfel, a si castigat premiul pentru debut. Au urmat o serie de concerte in tara si strainatate, devenind astazi una din vocile de elita ale jazzului contemporan.
– Sunteti una din vocile tinere de jazz care impun respect si ascultare. Exista o anume calitate necesara unui interpret de jazz?
– Muzicienii de jazz au diferite calitati (legate strict de muzica) – unii au sunet bun, altii improvizeaza foarte rapid – sunt virtuozi, altii au o prezenta scenica si o charisma deosebita, altii sunt foarte interiorizati, unii aud foarte bine ceea ce se intampla, iar altii imita bine si, ascultandu-i, gasesti toata „familia” prezenta – si e o mare bucurie. De aceea, muzicienii de jazz sunt foarte diferiti. Peste toate acestea, amintite, mi se pare extrem de importanta plasticitatea – adica puterea de a fi nou clipa de clipa, de a canta nu aplicand modele gata facute, ci descoperind modele, de a te adapta si a te elibera de conventional.
– Cum ati ajuns sa va descoperiti acest talent?
– Aceasta calitate se leaga mult de energia inceputului cu care am fost… inzestrata. Ea se manifesta cu putere in orice latura a vietii mele, imi da culoare si sens.
Jazzul e punctul de unde plec si spre care ma intorc mereu. Imi place sa ma aventurez, sa explorez zone noi, sa caut si sa creez spatii muzicale noi. Apar mereu proiecte foarte diferite intre ele, dar intotdeauna ma exprim prin jazz.
– Cariera dumneavoastra e foarte frumoasa. Poate chiar invidiata de unii colegi de breasla. Dar, dincolo de aceste inerente animozitati, mergeti mai departe, urmandu-va destinul. Aveti si idoli?
– Daca am idoli? Nici nu se poate altfel! Poteca jazzului este bantuita pe vecie de personalitatile mari – Miles Davis, Sarah Vaughn, Ella Fitzgerald, Bill Evans, Keith Jarrett, Betty Carter. Si, slava Domnului, te insotesc mereu.
– Ce alte pasiuni are Teodora Enache in afara de muzica?
– Niciodata nu imi ajunge timpul. Viata e un dar – sunt atatea lucruri minunate care ma definesc si ma intregesc. Imi place sa dedic timp fiintelor dragi, lumii mele interioare, sa visez, sa practic yoga, sa cultiv bucuria, sa ma pierd in natura, sa citesc si sa ma joc. Si… sa cant!!
– Este muzica un mijloc de-a trai frumos si fara privatiuni?
– Pentru mine, asa este. Prin muzica am ajuns sa ma intalnesc cu mine… Si ce e mai frumos decat aceasta mare intalnire?

Cele mai citite

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...

Momente emoționante pentru Andreea Marin. Fiica ei se pregătește să plece la facultate

Andreea Marin și-a exprimat recent emoțiile sale legate de viitorul educațional al fiicei sale, Violeta Bănică. Andreea Marin, copleșită de emoții Tânăra se află în...

VIDEO. Ozana Barabancea vorbește despre momentul în care a fost dată afară de la emisiunea „Te cunosc de undeva”

Ozana Barabancea a oferit detalii despre momentul în care a fost dată afară din emisiunea „Te cunosc de undeva” în cadrul unei apariții recente...
Ultima oră
Pe aceeași temă