Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Florin Cîţu: "România are o economie fragilă, dar s-ar putea să nu fim ocoliţi de o eventuală criză"

Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul a declarat că România are o economie fragilă, dar s-ar putea să nu fie ocolită de efectele generate de căderea marilor burse, afirmând că acestea se vor vedea în deprecierea cursului şi creşterea preţurilor.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 06.02.2018 - 18:34

„Noi suntem într-o situaţie dificilă pentru că avem propria criză în România, cu inflaţie, dobânzi mai mari, deficite mai mari, o economie fragilă (...), dar s-ar putea să nu fim ocoliţi. Principalele efecte se vor vedea într-o depreciere a cursului, o creştere a preţurilor, dobânzi mai mari şi, ulterior, încetinirea creşterii economice. (...) Istoric vorbind, anii în care în prima lună din an bursele au terminat pe negativ sunt anii în care vedem crize economice. Perspectivele nu sunt foarte bune astăzi, dar nu este nici ceva ce nu este anunţat”, a declarat preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Cîţu, pentru Mediafax.

Florin Cîţu a afirmat că dacă România o să fie lovită de un şoc similar celui de care a avut parte în anul 2008, atunci „căderea o să fie mai mare”.

„Criza din anul 2008 a fost devastatoare pentru România. Greşeala noastră este că în anii în care ai creştere economică mare trebuia să ai grijă sa ai deficite mici, să reduci datoria publică, să nu vulnerabilizezi economia. Ce s-a întâmplat anul trecut este clar că economia a fost vulnerabilizată, avem deficite mai mari, monedă mai slabă, dobânzi mai mari. Dacă o să fim loviţi de un asemenea şoc, căderea o să fie mai mare, pentru că astăzi datoria publică este 40% din PIB, atunci era de 23% din PIB”, a spus Cîţu.

Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de marţi, în ton cu restul burselor europene, antrenate de căderile de pe piaţa americană şi de pe bursele asiatice.

Comentarii

loading...