10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVolksbank pierde irevocabil procesul privind comisioanele şi e bună de plată

Volksbank pierde irevocabil procesul privind comisioanele şi e bună de plată

Volksbank a pierdut irevocabil un proces vizând clauzele abuzive privind comisionul de risc şi alte comisioane din contractele de credit, precum si modificarea unilaterală a dobânzii din 315 contracte de credit.

Un grup de clienţi ai bănci au introdus, în primă instanţă, o acţiune la Judecătoria sectorului 2, instanţa constatând caracterul abuziv al clauzelor care instituie dreptul băncii să revizuiască rata dobânzii în cazul unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, precum şi clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, după caz, comision de administrare, anunţă Mediafax.

Prima instanţă a calificat ca abuzive şi clauzele care instituie următoarele comisioane, dacă sunt incluse în contract: comisionul de administrare garanţii, comisionul de rezervă minimă obligatorie şi comisionul monitorizare poliţe de asigurare.

Citeşte şi: Cum fac băncile legea în România

De asemenea, instanţa a decis că sunt abuzive clauzele care stabilesc obligaţia împrumutatului de a încheia contractul de asigurare cu o societate de asigurari parteneră sau agreată de bancă şi dreptul băncii de a alege noua societate de asigurări care reînnoieşte poliţa.

Prima instanţă a considerat ca sunt abuzive şi unele clauze privind declararea scadenţei anticipate.

Hotărârea Judecătoriei sectorului 2 a fost menţinută şi de Tribunalul Bucureşti.

Curtea a constat nulitatea absolută a clauzelor de mai sus şi, în consecinţă, a clauzelor din actele adiţionale la convenţiile de credit, din notificări sau din comunicările care au modificat tipul dobânzii din fixă în variabilă, în lipsa acordului împrumutatului sau care au modificat rata dobânzii.

Tribunalul a obligat banca să restituie reclamanţilor sumele încasate cu titlu de comision de risc (după caz, redenumit comision de administrare credit), de dobândă majorată şi de comision rezervă minimă obligatorie, de la data încheierii convenţiei de credit la zi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă