10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSubventii europene pentru 9 milioane ha

Subventii europene pentru 9 milioane ha

» Procentul de prelucrare a cererilor de subventii era, la finele lunii mai, de 93 la suta.

» Aproape 5 milioane ha sunt detinute de fermieri care au suprafete de peste 50 ha.

» Fermierii neeligibili si-au unit parcelele cu cei eligibili, marind suprafata.
in baza de date electronica a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) erau introduse pana la 15 mai peste 1,050 milioane de cereri, din totalul de 1,246 milioane depuse de fermierii eligibili. Cererile acopera suprafata nationala de 9,68 milioane ha pentru care se poate primi sprijinul financiar de la Uniunea Europeana. Campania de depunere a cererilor pentru plati directe pe suprafata a fost lansata pe 1 martie 2007 si a durat pana pe 31 mai, iar pana la 25 iunie 2007 cu penalitati de 1 la suta/zi pentru intarziere. APIA va primi cereri si dupa aceasta data, dar nu vor mai intra la plata subventiilor din acest an. Cererile depuse urmeaza a fi verificate in teren dupa 1 iulie.
Potrivit datelor APIA, suprafata eligibila pentru care fermierii pot primi subventii europene, de 8,716 milioane ha, a fost depasita cu aproape 9 procente, fermierii neeligibili unindu-si parcelele cu cei eligibili. 2,2 milioane ha sunt pajisti naturale. Aproape 5 milioane ha sunt detinute de fermieri care au suprafete de peste 50 ha. In momentul de fata, numarul de cereri depuse pentru obtinerea subventiilor ofera garantia ca intreaga suprafata eligibila arabila din Romania va fi finantata si va primi subventii europene.

Controlul in teren
Declaratiile fermierilor inregistrate la APIA vor fi verificate incepand cu 1 iulie, pana la finele lunii septembrie. Din analiza suprafetelor introduse deja in baza de date reiese ca 1,6 la suta din suprafata va fi neeligibila, avand parcele mai mici de 0,3 ha. Daca in timpul inspectiilor in teren vor fi depistate unele inadvertente fata de declaratiile depuse de fermieri, subventia va fi diminuata pana la valoarea reala. Sanctiunile pot fi insa mult mai aspre. Dupa verificare, va urma autorizarea de plata, iar APIA va incepe sa faca platile de la 1 decembrie. Atunci subventiile vor fi dirijate in conturile indicate de solicitanti, conturi ce pot fi deschise la orice banca. si banii prevazuti pentru platile directe pe hectar, pentru zonele montane si pentru agromediu vor veni in acest an in luna decembrie, dar numai dupa ce se va realiza controlul in teren. Integralitatea acestor fonduri este conditionata insa de acreditarea definitiva a APIA.

Cat e suma?
Suma acordata fermierilor in acest an din fondurile UE va fi de aproximativ 50 de euro pe hectar, aceasta fiind completata cu aproximativ 30 de euro pe hectar din bugetul national prin Platile Nationale Directe Complementare (PNDC), pentru culturile din grupa intai, respectiv grau, secara, orzoaica, ovaz, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapita, mazare, fasole de camp sau lupin. Ministerul Agriculturii va primi in 2007 de la UE circa 560 milioane de euro. Fermierii care cultiva culturi din grupa a doua, ca sfecla de zahar, orez, hamei, tutun, in, canepa sau soia nemodificata genetic, vor beneficia de o subventie de 50 euro/ha de la UE si 216 euro/ha din bugetul national. Suprafata minima pentru care se acorda subventia este de 1 ha, format din parcele de minimum 0,3 ha, pentru culturile din grupele intai si a doua, sau de minimum 0,1 ha, pentru pepinierele pomicole sau viticole.
Mai trebuie facuta o licitatie pentru proiectul unui modul APIA si una pentru constructor, modelul castigator urmand sa fie replicat de 125 de ori in teritoriu. si ofertele pentru achizitionarea a 656 de masini necesare APIA sunt la minister. Ministerul mai trebuie sa anunte si castigatorul licitatiei pentru echipamentele GPS in valoare totala de doua milioane de euro, ce vor fi instalate pe masinile care fac controalele in teren.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă