12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSchimbarea asiguratorului, simplificata

Schimbarea asiguratorului, simplificata

Proprietarii de autovehicule care vor dori sa incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) la o alta companie nu vor mai fi obligati sa informeze in scris, cu 30 de zile inainte de expirarea contractului, societatea de la care au cumparat polita in vigoare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Astfel, corelat cu aceasta modificare, sunt abrogate prevederile care interzic asiguratorilor sa incheie asigurari obligatorii RCA cu persoanele care nu fac dovada denuntarii asigurarii anterioare.
Potrivit unui ordin al CSA, care modifica reglementarile in vigoare cu privire la polita obligatorie auto, modalitatea de incheiere a unui astfel de contract este urmatoarea: “Persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania sunt obligate sa incheie asigurarea obligatorie RCA, primele de asigurare fiind platite potrivit tarifelor de prima anuale, practicate de fiecare asigurator. Prima de asigurare poate fi platita pentru intreg anul de subscriere sau fractionat, pentru perioade de cate 6 luni. Persoanele fizice si juridice care au in proprietate parcuri auto formate din cel putin 10 autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania pot negocia cu asiguratorii RCA plata primelor de asigurare anuale in maxim 12 fractiuni”.

Prevederile actuale, inoperabile

In comunicatul CSA se precizeaza ca principalul argument care a stat la baza deciziei de amendare a prevederilor din domeniul RCA a fost acela ca s-a constatat ca, in practica, acestea nu sunt operabile.
Prin aceste modificari se simplifica astfel procedura de incheiere a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto atat pentru societatile de asigurare, cat mai ales pentru asigurati.
“In plus, aceste masuri au fost solicitate atat de Ministerul Integrarii Europene, conform angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, cat si de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), asociatie care reuneste 11 societati de asigurare emitente de polite de asigurare RCA, acestea detinand o cota de peste 70% din piata asigurarilor RCA”, se arata in comunicatul autoritatii de reglementare.
Un alt amendament adus de CSA reglementarilor din domeniul RCA consta in eliminarea notiunii de contract de asigurare pe durata nelimitata si obligativitatea de mentinere a valabilitatii acestuia prin plata primelor de asigurare pe perioade de cate 6 sau 12 luni, in functie de optiunea asiguratului.

Vanzarea politelor la taraba, interzisa

“Eliminarea contractului de asigurare RCA nu va afecta calitatea informatiilor transmise de asiguratori catreÊbaza de date CEDAM, un astfel de risc fiind contracarat prin introducerea unui element suplimentar de identificare a autovehiculului, respectiv seria cartii de identitate a autovehiculului, si interzicerea vanzarilor de polite de asigurare RCA in spatii deschise, neamenajate corespunzator”, se precizeaza in documentul CSA.
Autoritatea de reglementare a mai hotarat ca asiguratorii autorizati sa incheie polite RCA vor transmite catre baza unica de date CEDAM, pe langa informatiile solicitate asiguratilor anterior, si datele referitoare la seriile cartilor de identitate a autovehiculelor.
“Continutul politelor de asigurare RCA care se vor emite cu incepere de la 1 ianuarie 2007 se completeaza cu informatiile referitoare la seriile cartilor de identitate a autovehiculelor”, se precizeaza in comunicatul institutiei.

Publicitatea asigurarilor auto, in vizor

Pentru o mai buna protejare a drepturilor asiguratilor, CSA are in vedere reglementarea, in perioada urmatoare, a activitatilor de publicitate in domeniul asigurarilor, indeosebi cu privire la asigurarile RCA.
CSA a autorizat sa incheie polite pentru raspundere civila auto (RCA) valabile in 2006 un numar de 18 companii, si anume: ABC Asigurari, Agras, Allianz-Tiriac Asigurari, Asiban, Ardaf, Omniasig-AGI, Asigurarea Ceccar-Romas, Asirom, Asitrans, BCR Asigurari, BT Asigurari, Carpatica Asig, Interamerican, Omniasig-Asirag, Omniasig, Astra, Unita si Generali Romania.
Conform raportului CSA pentru anul 2005, primele incasate din polite RCA s-au ridicat la aproape 762 milioane de lei.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă