13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSapard mizeaza pe initiativa si curaj

Sapard mizeaza pe initiativa si curaj

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cel mai probabil in 2007, inseamna pentru tara noastra si respectarea unor standarde inalte de calitate in toate domeniile de activitate. Pentru atingerea lor, Romania beneficiaza de o serie de programe comunitare, printre acestea numarandu-se si programul Sapard. Fara a minimaliza importanta altor programe, Sapard are un rol aparte, avand in vedere ca investitiile pe care le finanteaza vizeaza spatiul rural, un mediu unde pana inainte de 1989 investitiile au fost aproape inexistente.
Dupa cativa ani de la demararea programului, rezultatele sale incep sa fie vizibile. Spiritul de initiativa si, de ce nu, chiar curajul sunt atuurile celor care au incercat si au castigat.

“Internetul ne-a promovat exporturile”
Zona Brasov-Bran-Rasnov era renumita si inainte de 1989, dar numai prin frumusetea peisajului montan. In ultimii ani, viata multora dintre locuitorii zonei s-a schimbat profund, aceasta si datorita programului Sapard. Au aparut mici fabrici, ferme si abatoare moderne si, nu in ultimul rand, turismul s-a dezvoltat foarte mult prin infiintarea unui numar impresionant de pensiuni.
In localitatea Feldioara l-am intalnit pe Barna Dragos, administratorul societatii ATD Marketing. El a avut curajul sa apeleze la Sapard pentru a-si infiinta propria afacere. A cumparat doua linii de uscatoare pentru material lemnos si a inceput sa produca mobilier cu caracter rustic. A investit 54.000 de euro, dintre care 18.000 euro i-a obtinut de la Sapard. Inceputul a fost greu, dar acum a ajuns sa fie cunoscut. Culmea, nu in tara, cat in strainatate. “La noi lumea inca vrea mobilier din PAL melaminat, in timp ce strainii au inceput sa revina la mobilierul clasic, din lemn masiv. Primele exporturi le-a facut in SUA cu ajutorul internetului. Adresa firmei a fost descoperita de proprietarul unui magazin specializat in comercializarea mobilei. A urmat participarea la cateva targuri internationale si relatiile s-au facut. Acum asteapta vizita unui potential client, tot din Statele Unite. Acesta a gasit adresa firmei intr-un catalog specializat pe mobila, editat recent de Ministerul Economiei si Comertului si distribuit la ambasade. Pe langa SUA, produsele firmei mai ajung si in Anglia, iar ambitiile lui Dragos Barna nu se opresc aici.

A plecat ca muncitor si s-a intors ca patron
La Brasov, un alt punct al itinerarului nostru prin zona, il gasim pe Ilie Luca, proprietarul unei moderne fabrici de preparate din carne. De fapt, este vechea fabrica din Brasov de industrializare a carnii. Ilie Luca a lucrat aici aproape o viata, a parasit fabrica in 1990 pentru a-si infiinta propria firma si s-a reintors dupa cativa ani, insa ca proprietar al unitatii. A muncit mult pana sa ajunga aici. “La inceput, dupa ce am plecat din fabrica si am deschis propria afacere, munceam impreuna cu toata familia. Aveam doua utilaje simple pentru producerea preparatelor si un magazin la care lucrau cu randul sotia si fiica. Dimineata vindea fata, iar dupa-amiaza cand mergea la facultate, o inlocuia sotia, care dimineata lucra cu mine si cu baiatul la producerea preparatelor”, ne spune Ilie Luca. Acum administreaza o unitate moderna, care numara nu mai putin de 600 de angajati. Recent, a modernizat fabrica de preparate din carne. Un proiect in valoare de aproape doua milioane euro, din care finantarea Sapard s-a ridicat la aproape 749.000 euro. Pe langa cresterea productiei, investitia a vizat cresterea conditiilor de siguranta alimentara si protectia mediului. Pentru aceasta a fost infiintat un laborator dotat cu echipamente la nivelul prevazut de normele europene si a fost achizitionata o instalatie de decantare a suspensiilor solide si separare a grasimilor din apele reziduale. Ilie Luca mai are in pregatire doua proiecte majore de investitii pentru care spera sa obtina si sprijinul Sapard, dar deocamdata prefera sa nu vorbeasca prea mult despre intentiile sale, asteptand mai intai sa aiba ce arata.

Au transformat vechiturile intr-o afacere adevarata
Comuna Sercaia, o localitate obisnuita pe care o traversai din goana masinii fara ca privirea sa-ti fie atrasa de ceva. Acum, aici se afla unul dintre cele mai moderne abatoare din tara. Cu linii tehnologice complet automatizate si cu un sistem de control al calitatii productiei la cele mai inalte standarde comunitare, abatorul din Sercaia, care apartine companiei Europig, a necesitat investitii de peste 2,2 milioane euro din care, prin Sapard, au fost obtinute fonduri nerambursabile in valoare de circa 750.000 euro. In zona, mai precis in localitatea Poiana Marului, compania mai detine o fabrica de preparate din carne pe care in scurt timp o va moderniza tot cu ajutorul Sapard.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă