9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRompetrol Rafinare respecta graficul de plati

Rompetrol Rafinare respecta graficul de plati

Transformarea in obligatiuni a datoriilor si penalitatilor catre stat ale grupului Rompetrol, in valoare de 603 milioane de dolari, a starnit inca de la inceput vii controverse. Un lucru de altfel de inteles, daca avem in vedere ca la acea vreme se discuta cam in aceiasi termeni si despre datoriile unei alte rafinarii, Rafo Onesti.
Totusi, intre rafinariile Petromidia si Rafo exista o diferenta categorica: la Rafo procesul de privatizare a insemnat stergerea datoriilor istorice, pe cand la Petromidia acestea au fost preluate de noul proprietar.
La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, Rompetrol Rafinare a achitat dobanda in valoare de 918,575 miliarde lei vechi, aferenta primului an de la emiterea obligatiunilor, iar luna trecuta a platit statului aproximativ 22 milioane de euro (76,9 milioane de lei noi), reprezentand dobanda anuala aferenta celui de-al doilea an pentru obligatiunile emise in 2003 in contul datoriilor istorice ale rafinariei. Banii au fost virati Ministerului Finantelor Publice – Directia Mari Contribuabili, conform Ordonantei de Urgenta nr. 118/2003. Termenul de efectuare a platii este fixat de acelasi act normativ, anual, la data de 30 septembrie, iar valoarea nominala a unei obligatiuni este de 25 euro.
Companiile Grupului Rompetrol au virat statului in primele noua luni ale acestui an peste 16.904 miliarde lei vechi ca taxe, impozite si alte contributii, suma care, actualizata, reprezinta circa 6% din veniturile la bugetul de stat. Din acest total, aproximativ 15.592 miliarde lei au fost platite statului de Rompetrol Rafinare, societatea reusind astfel sa fie la zi cu plata datoriilor curente la bugetul de stat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă