9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania vrea fata europeana

Romania vrea fata europeana

Statul va contracta credite in valoare de peste 620 de milioane de euro, pentru a finanta pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Cu acesti bani se vor realiza: modernizarea sistemelor de alimentare cu apa, consolidarea monumentelor istorice, modernizarea Metroului Bucuresti, reabilitarea infrastructurii prescolare, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

In primul rand, statul va cofinanta, cu 86 de milioane de euro, Programul de sprijin comunitar PHARE National 2005, prin care Romania primeste 372,29 milioane de euro nerambursabili pentru: integrarea rromilor in viata comunitatii, reforma administratiei si a justitiei, intarirea frontierelor, protejarea drepturilor de proprietate industriala, promovarea principiului eficientei energetice etc.
Un alt proiect vizeaza contrac-tarea unui imprumut in valoare de 41,501 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), bani destinati reabilitarii infrastructurii de alimentare cu apa, in municipiile Baia Mare, Bistrita, Drobeta-Turnu Severin, Pitesti si Ramnicu Valcea. Costul total net al lucrarilor este de 181,172 milioane euro, dar finantarea va fi asigurata preponderent din fonduri ISPA (130.977.800 euro).
Imprumutul pentru reabilitarea monumentelor istorice va fi contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Creditul este in valoare de 78,2 milioane de euro. BDCE ar putea aproba in septembrie un alt im-prumut de 116,2 milioane de euro, pentru construirea, reabilitarea si modernizarea unor cladiri de interes cultural. Vor fi reabilitate: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie al Romaniei, Complexul National Muzeal Moldova – Iasi (Palatul Culturii din Iasi, Muzeul Cucuteni etc.), Teatrul National Cluj-Napoca, Centrul de Cultura Rosetti Tescanu, Bruckenthal Museum din Sibiu. In fine, imprumutul pentru reabilitarea gradinitelor va fi in valoare de 66,8 milioane de euro; bugetul de stat va contribui si el cu 21,5 milioane de euro. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea accesului copiilor in invatamantul prescolar (pentru copii intre 3 si 6-7 ani).

Sase noi trenuri
de metrou

Ministerul Finantelor Publice a fost abilitat de Guvern sa contracteze un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 63 milioane de euro pentru finantarea proiectului privind modernizarea metroului din Bucuresti, etapa a III-a. Obiectivele principale ale proiectului sunt:
– cresterea eficientei retelei de metrou, prin reorganizarea si modernizarea circulatiei trenurilor prin echiparea si punerea in functiune a tronsonului N. Grigorescu – Linia de Centura, precum si achizitia a sase noi trenuri pentru reteaua de metrou
– modernizarea instalatiilor electrice de tractiune in vederea compatibilizarii acestora cu cerintele impuse de functionarea eficienta, la capacitate maxima, a trenurilor noi
– realizarea de facilitati pentru accesul persoanelor cu handicap in reteaua de metrou, in conformitate cu cerintele europene.
Guvernul va contribui cu 71,8 milioane euro. Imprumutul se acorda pentru 25 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă