10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania, pe locul doi in topul reformelor

Romania, pe locul doi in topul reformelor

Romania se plaseaza pe pozitia a doua in topul mondial al statelor cu cele mai bune performante in zona reformelor economice in intervalul 2005-2006, dupa Georgia, ocupand primul loc intr-un clasament regional, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale.
Potrivit analistilor, in intervalul 2005-2006, Romania a inregistrat progrese in acordarea licentelor, forta de munca, obtinerea de imprumuturi pentru investitii, protectia investitorilor, comertul exterior si in implementarea procedurilor de faliment. Unul dintre primele avantaje ale ritmului accelerat al reformelor va fi pozitionarea Romaniei, anul viitor, pe locul 49, din 175, in clasamentul statelor care ofera cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, cu 22 de trepte peste nivelul aferent acestui an.
“Conditiile din Europa de Est au cunoscut cele mai evidente evolutii in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor. Dorinta de aderare la UE a inspirat reformele din Croatia si Romania”, se spune in studiu.
De asemenea, Romania ocupa locul 7 in topul statelor in care este cel mai usor sa incepi o noua afacere, in functie de numarul de proceduri, timpul necesar, costurile operatiunii si capitalul minim necesar.
Infiintarea societatilor. Cei care doresc sa inceapa o noua afacere in Romania trebuie sa indeplineasca cinci proceduri si au nevoie de 11 zile. In cazul liderului clasamentului, este nevoie de trei zile si doar doua proceduri de indeplinit.
Obtinerea licentelor. Analistii noteaza ca una dintre reformele necesare pentru orice economie se refera la facilitatea obtinerii licentelor necesare firmelor sau a autorizatiilor de constructie. Romania se numara printre cele 17 state care in intervalul 2005-2006 au simplificat procesul de acordare de permise de constructie sau de licente. Cea mai mare parte a statelor reformatoare fac parte din categoria celor dezvoltate si din tarile din Europa de Est si Asia Centrala.
Piata muncii. In ceea ce priveste piata muncii, Romania a extins la sase ani durata contractelor pe perioada determinata. In functie de conditiile oferite firmelor in momentul in care acestea doresc sa angajeze, Romania ocupa locul 101 in topul mondial al Bancii Mondiale.
Inregistrarea proprietatilor. La capitolul transferul proprietatii, Romania a redus perioada cu 20 de zile, la 150 de zile, dupa ce a acordat notarilor acces la baza de date de inregistrare a proprietatilor. Numarul de proceduri ce trebuie indeplinite se ridica la opt, iar costul este de 1,9% din valoarea proprietatii. Romania se plaseaza pe locul 114 in topul Bancii Mondiale.
Obtinerea creditelor. Alaturi de alte state, majoritatea din America Latina, Romania a introdus si revizuit legile referitoare la biroul de credite si a extins cerintele legate de informatiile cuprinse in baza de date.
Protejarea investitorilor. Analistii arata ca Romania ocupa pozitia 33, in functie de masurile adoptate pentru protejarea investitorilor, acesta fiind de altfel unul dintre sectoarele unde reformele au fost accelerate in perioada 2005-2006.
Plata taxelor. Referitor la fiscalitate, simplificarea regimului prin reducerea impozitelor si prin eliminarea scutirilor reprezinta principalele modalitati de restrangere a coruptiei din acest domeniu, potrivit raportului Bancii Mondiale, care pozitioneaza Romania pe locul 131. “Romania, unul dintre principalii reformatori in 2004 din acest sector, a inregistrat o reducere a cazurilor de coruptie de la 14% la 8% din total”, se spune in raport. In Romania, companiile platesc anual 89 de taxe si impozite la bugetul de stat, la fel ca in Kirghistan, fata de o singura taxa in Insulele Maldive, doua in Afghanistan si trei in Norvegia. Dintre statele incluse in studiu, cele mai multe taxe, 130, sunt percepute de Uzbekistan.
Comertul exterior. Banca Mondiala aminteste reformele aplicate de autoritati in gestionarea riscului, in administratia vamilor si in cooperarea transfrontaliera, Romania ocupand locul 35. Exportatorii romani trebuie sa completeze patru documente, iar timpul necesar pentru derularea exportului este de 14 zile. Costul este de 1.300 de dolari pentru un container. La import, numarul documentelor si timpul sunt similare cu cele de la export, iar costul este de 1.200 dolari pe container.
Falimentul. In urma adoptarii de noi masuri, creditorii au mai multe drepturi. Legea falimentului a fost amendata pentru a imprima un ritm mai rapid procesului, iar Romania se situeaza pe locul 108. Analizele intreprinse au aratat ca una dintre principalele dificultati in procesul de inregistrare a falimentului era notificarea tuturor creditorilor, fiecare dintre acestia trebuind identificat si notificat. In prezent, notificarile sunt publicate intr-un cotidian central. Durata medie de finalizare a procedurilor de faliment este de 4,6 ani in Romania, iar costurile se ridica la 9% din valoarea proprietatii.

Investitiile vor atinge un record in 2006

Investitiile straine directe (ISD) in Romania vor atinge o valoare record in acest an, dupa care vor scadea, in urmatorii patru ani, la mai putin de jumatate din nivelul consemnat in 2006, potrivit unui raport publicat ieri de Economist Intelligence Unit (EIU). Analistii britanici estimeaza pentru acest an investitii straine de 8,9 miliarde dolari, cu 12,6% peste nivelul din 2005. Anul viitor, investitiile vor scadea la opt miliarde dolari, pentru ca in 2008 sa coboare la cinci miliarde de dolari. Tendinta descendenta va continua, astfel ca ISD vor totaliza 4,5 miliarde dolari in 2009 si 4,3 miliarde dolari in 2010, se arata in studiu. Analistii EIU arata ca Romania va ocupa locul doi in acest an in clasamentul regional in functie de investitii, dupa Rusia, cu 21,5 miliarde dolari. Ponderea ISD in Produsul Intern Brut (PIB) va fi de 7,8% in 2006 si se va diminua la 2,6% in 2010, se arata in studiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă