Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Reviriment in accesarea fondurilor SAPARD

Programul SAPARD a fost creat pentru sprijinirea eforturilor de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est. Pentru Romania, acest program comunitar inseamna ca in perioada 2003, cand au fost incheiate primele ...

Share

Adrian Stoica 0 comentarii

27.10.2005 - 00:00
Programul SAPARD a fost creat pentru sprijinirea eforturilor de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est. Pentru Romania, acest program comunitar inseamna ca in perioada 2003, cand au fost incheiate primele contracte, si pana in 2007, cand se presupune ca vom deveni membri ai UE, in agricultura se vor realiza investitii in valoare de 2.292 milioane euro. La aceasta suma, Uniunea Europeana va contribui cu 1.134,4 milioane euro, iar Guvernul Romaniei cu 365,92 milioane euro. De asemenea, investitia Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei va atrage 812,72 milioane euro reprezentand contributia beneficiarilor proiectelor SAPARD. Gradul de utilizare a alocatiilor din intervalul 2000-2004 pentru cele sase masuri acreditate a fost de 69,47%. Asa se face ca, din cele 986,45 milioane euro reprezentand alocarile cumulate, valoarea proiectelor contractate a fost de numai 685,27 milioane euro.
Anul 2005 a adus insa un reviriment in accesarea acestor fonduri nerambursabile. Agentia SAPARD a consumat pana in acest moment peste 90% din fondurile alocate pentru acest an. Astfel, din totalul de 208 milioane euro alocate pentru 2005, Romania a absorbit pana acum 190 milioane euro, ramanand de consumat 18 milioane euro in aproximativ doua luni. In total, de la incheierea primelor contracte in cadrul programului SAPARD, respectiv februarie 2003, agentia a efectuat plati de 391 milioane euro. Cele mai multe plati au fost efectuate pentru proiectele de modernizare a infrastructurii rurale, respectiv 310 milioane euro, dar si pentru investitiile private in domeniul industriei agroalimentare, circa 56 milioane euro. Pentru proiectele de infiintare sau modernizare a exploatatiilor agricole au fost efectuate plati de 21 milioane euro, iar pentru diversificarea activitatilor in mediul rural beneficiarii programului SAPARD au primit fonduri nerambursabile de patru milioane euro. In total, de la programul comunitar au primit fonduri 1.785 persoane fizice si juridice, iar valoarea totala a proiectelor a fost de aproximativ un miliard de euro, suma care include contributia UE, a Guvernului si cofinantarea beneficiarilor.
Daca in acest an UE a pus la dispozitia Romaniei fonduri nerambursabile prin programul SAPARD in valoare de 208 milioane euro, in 2006 valoarea acestor fonduri va creste la 460 milioane euro. Acesti bani vor putea fi investiti in cadrul unor proiecte declarate eligibile de Agentia SAPARD.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...