21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRevine încrederea în bănci?

Revine încrederea în bănci?

Numărul persoanelor care intenţionează să economisească mai mult în 2012 a crescut cu 11%, potrivit studiului „Observatorul Cetelem”.

Aproape 90% din români recunosc că au abandonat în ultimul an anumite proiecte din motive financiare, dar sunt gata să cheltuiască din nou pentru a-şi menţine standardul de viaţă, arată studiul „Observatorul Cetelem”. În acelaşi timp, „procentul celor care intenţionează să economisească mai mult în 2012 s-a majorat de la 14% la 25%”, se arată în document. Potrivit acestuia, în 2012 consumatorii europeni rămân pesimişti, încrederea lor atingând un nivel minim istoric, de 3,8 puncte din 10 posibile. Percepţia românilor asupra situaţiei lor materiale este în tonul mediei est-europenilor, 39% din cei chestionaţi declarându-se satisfăcuţi sau foarte satisfăcuţi de situaţia lor.  „Principalele preocupări ale românilor sunt legate de îmbunătăţirea sau menţinerea standardelor de viaţă (71%) şi asigurarea unei educaţii bune pentru copiii lor (71%). Românii şi polonezii se menţin pe un loc fruntaş în rândul europenilor care vor să-şi majoreze cheltuielile în 2012″, se mai spune în studiu.

Topul intenţiilor de cumpărare pentru 2012 la nivel european a rămas aproximativ acelaşi ca anul trecut, excepţie făcând achiziţia de telefoane mobile, care a pierdut din importanţă în favoarea mobilierului (36%). Pe un loc fruntaş se situează în continuare vacanţele (50%), în scădere cu 5 puncte procentuale faţă de 2011, urmate de produsele electrocasnice, în aceeaşi pondere ca şi anul trecut (42%), şi lucrările de renovare a locuinţei, în scădere cu numai două puncte procentuale faţă de 2011 (37%).

Estul ar vrea să consume

În ceea ce priveşte intenţia de a cheltui mai mult în 2012, Europa de Est păstrează aceeaşi tendinţă ca şi în 2011, înclinând balanţa în favoarea consumului, în vreme ce vesticii se gândesc mai mult la economisire.

„Când au fost întrebaţi care sunt cumpărăturile pe care se gândesc să le facă în 2012, românii au indicat, ca şi pentru 2011, vacanţele, produse electrocasnice şi renovările pentru casă, semn că există o conexiune directă între aceste achiziţii şi percepţia asupra calităţii vieţii, pe care doresc să o menţină cel puţin la nivelul atins deja. Aceste planuri lăsate deoparte nu doar din cauza constrângerilor financiare, ci şi din precauţie, se vor găsi pe lista lor de priorităţi imediat ce revenirea economiei se va simţi şi în bugetul personal”, a declarat Gilles Zeitoun, director general al Cetelem IFN.

„Observatorul Cetelem” a fost realizat de Cetelem, companie de pe piaţa creditelor de consum din România, în parteneriat cu compania de studii şi consultanţă BIPE. Studiul a fost realizat pe baza unei cercetări derulate pe teren în noiembrie-decembrie 2011 de Institutul de cercetare TNS Sofres, pe un eşantion reprezentativ format din 6.500 de persoane de peste 18 ani din 12 ţări: Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Germania, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, România şi Rusia. 

Cele mai citite

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....
Ultima oră
Pe aceeași temă