21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPractici birocratice, incalcarea legislatiei si subfinantare

Practici birocratice, incalcarea legislatiei si subfinantare

Programul guvernamental in domeniile intreprinderilor mici si mijlocii si cooperatiei a fost in general respectat, dar intreprinzatorii continua sa acuze autoritatile de subfinantarea mediului de afaceri, de practici birocratice si de incalcarea legislatiei IMM-urilor.

In programul actualului Executiv figureaza directii de actiune ambitioase precum reducerea costului creditelor pentru IMM, prin imbunatatirea cadrului legislativ privind institutiile financiare private adaptate nevoilor intreprinzatorilor (cooperative de credit, banci populare, institutii specializate pentru finantarea lucrarilor agricole, fonduri de garantare a creditului). In 2005 s-a capitalizat Eximbank cu suma de 700 miliarde ROL, in beneficiul exportatorilor, dar costul creditelor pentru ceilalti intreprinzatori a ramas in continuare prohibitiv.
Un alt obiectiv guvernamental, imbunatatirea relatiei dintre autoritatile statului si intreprinzatori, prin simplificarea procedurilor de control si prin modificarea atitudinii fata de investitori, se afla inca in stadiul de proiect, deoarece intreprinzatorii se plang in continuare de birocratia din institutiile statului si de "relele tratamente” din partea unor administratii fiscale care functioneaza pe baza de creion-hartie in epoca informatizarii. La stadiul de proiect au ramas, de asemenea, introducerea de stimulente economice care sa incurajeze IMM (pentru ca acestea sa devina furnizori de servicii pentru marile intreprinderi din economia nationala), precum si simplificarea procedurilor administrative (in vederea inscrierii firmelor sau a actualizarii datelor legate de "viata” firmei).
Debirocratizarea obtinerii autorizatiilor si avizelor nu s-a produs, chiar daca investitorii au cerut in repetate randuri infiintarea unor ghisee unice pentru emiterea autorizatiilor de constructii si a cazierelor fiscale.
Lucrurile s-au miscat insa in sensul bun in ceea ce priveste dezvoltarea retelei centrelor judetene de consultanta si informare pentru IMM, precum si crearea unei retele a reprezentantelor teritoriale a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM. De asemenea, au existat progrese notabile in cazul implementarii unor proiecte destinate stimularii cooperativelor mestesugaresti, dar banii pentru aceste proiecte s-au epuizat rapid, creandu-se lungi liste de asteptare pentru cei interesati.
Celelalte obiective din programul pe 4 ani al Guvernului au ramas deocamdata neabordate frontal sau au fost doar "tatonate”. Scuza ar putea fi ca mai sunt inca 3 ani in care lucrurile se vor indrepta. Este cazul stimularii infiintarii cooperativelor pentru valorificarea produselor agroalimentare constituite pe baza modelului Uniunii Europene si al alocarii unui cuantum adecvat din PIB pentru programe de pregatire a resurselor umane, marketing, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor, in vederea facilitarii accesului IMM-urilor pe piata unica europeana.

Lege facultativa

Oamenii de afaceri apreciaza eforturile vicepremierului Copos, in sensul majorarii bugetului pentru IMM-uri, insa denunta acum, la ora bilantului pe 2005, neaplicarea Legii 346/2004 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii de IMM-uri. Actul normativ prevede un buget de 0,2% din PIB alocat sectorului, ceea ce pentru 2006 ar insemna peste 5.200 miliarde de ROL. Insa, prin legea bugetului pe anul viitor IMM-urilor le-au fost alocate doar 2.500 miliarde de ROL. "Cerem ca in bugetul pentru anul 2006 sa se aloce sume necesare pe urmatoarele directii principale: realizarea de programe si actiuni pentru asigurarea accesului IMM-urilor la informatii privind acquis-ul comunitar; realizarea unor programe de training pe teme cum ar fi marketing, management, finante; sprijinirea informatizarii IMM-urilor si a portalurilor pentru ele, inclusiv a portalului Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania, wwwimmromania.ro, portal de solutii si servicii; cofinantarea programelor de investitii”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Codul Fiscal genereaza incertitudini

Modificarea Codului Fiscal a generat si continua sa declanseze mari incertitudini in randul investitorilor. Chiar daca Guvernul si-a propus in programul sau "consolidarea unui mediu de afaceri stabil si predictibil”, desele amendamente ale Codului Fiscal dovedesc contrariul si sunt condamnate la unison de catre oamenii de afaceri care se tem de o sporire a birocratiei si a coruptiei, prin introducerea unor modificari brutale ale sistemului fiscal, la jumatatea anului viitor.

Atac la libera competitie

Extrem de criticata de mediul privat este si intentia Executivului de a anula datorii de miliarde de euro ale unor "mamuti” economici ineficienti, care se bate cap in cap cu prevederile programului de guvernare. Acest document nu stipuleaza "iertaciuni”, ci "eliminarea monopolurilor de stat nejustificate din punct de vedere economic sau al considerentelor de siguranta nationala si privatizarea utilitatilor publice, destramarea structurilor oligarhice si consolidarea liberei competitii”.

Cele mai citite

VIDEO. E gata! Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat au pus punct relației. “Viața merge înainte, indiferent de orice”

Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus "adio" după o relație frumoasă de trei ani. Tot ce e frumos are și un sfârșit. Cu...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

Dan Diaconescu rămâne sub control judiciar

Fostul patron OTV, Dan Diaconescu, judecat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, rămâne sub control judiciar, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă