10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăModificarea bugetului impune noi taxe sau reducerea unor cheltuieli

Modificarea bugetului impune noi taxe sau reducerea unor cheltuieli

Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe baza proiectelor anuntate in programul de guvernare, iar orice majorare a cheltuielilor alocate trebuie compensata fie prin noi surse de venit, precum instituirea unor taxe, fie prin reducerea sumelor aferente altor institutii sau ministere, a declarat ieri la Roma, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a precizat ca in alcatuirea bugetului pe 2006 au fost avute in vedere atat prioritatile anuntate prin intermediul programului de guvernare, cat si necesitatea asigurarii unui echilibru intre venituri si cheltuieli. Premierul a aratat, de asemenea, ca exercitiul elaborarii bugetului este unul dificil, care determina in fiecare an – in Romania ca si in alte state – nemultumirea ministrilor pentru sumele repartizate.
Seful Guvernului a apreciat insa ca modificarea proiectului de buget in cadrul dezbaterilor parlamentare ar impune fie instituirea unor noi taxe, ca sursa de venituri suplimentare, fie reducerea sumelor alocate altor institutii sau ministere.
“Dezbaterile in Parlament sunt foarte importante, insa, in acelasi timp, trebuie sa subliniez – cu tot respectul pentru rolul legislativului in exercitiul de dezbatere a bugetului – ca modificarile provoaca o reactie in lant si ca majorarea cheltuielilor la un capitol trebuie compensata imediat in alta parte. Cu alte cuvinte, ori gasim surse suplimentare – si surse suplimentare ar insemna eventual sa decidem taxe noi, ceea ce nu este pe placul nimanui -, ori sa reducem cheltuielile in alta parte. Deci, daca gasim un numar de institutii bugetare sau ordonatori principali de credit care spun ca au prea multi bani, atunci sigur ca putem efectua modificari bugetare”, a afirmat Tariceanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă