15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Impozite mai mici?

» Modalitatea de stabilire a impozitului pe terenurile agricole ar putea fi schimbata, pentru a elimina nemultumirile agricultorilor.
» Producatorii agricoli solicita, in formula de calcul, folosirea unui coeficient fix in functie de zona agricola, nu de rangul localitatilor.
» Guvernul nu sustine o asemenea masura fiscala, considerand ca reduce veniturile bugetare locale.

Modalitatea de stabilire a impozitului pe terenurile agricole ar putea fi schimbata, pentru a elimina discriminarile si nemultumirile agricultorilor, deja intelese de Comisia pentru administratie a Senatului, care este de acord. Calculele actuale arata ca exista localitati unde pentru terenuri agricole in extravilan se platesc impozite mult mai mari decat in altele. Uneori chiar mai mari decat in cele care obtin productii agricole semnificative.
Producatorii agricoli cer sa fie stabilit un coeficient fix valabil pentru toate localitatile situate in aceeasi zona agricola, dar Guvernul nu sustine o asemenea masura fiscala, considerand ca reduce veniturile bugetare locale.

Coeficientii actuali
Actuala metoda de calcul a impozitului a produs nemultumiri profunde in randul producatorilor agricoli, potrivit semnalelor primite de doi parlamentari PSD – Rusu Mihaela si ster Sever –, care au initiat modificarea Codului fiscal. In prezent, stabilirea impozitului se face prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu suma prevazuta intr-un tabel ce include categoriile de folosinta si zonele in care este situat terenul, iar rezultatul se inmulteste cu un coeficient de corectie prevazut in Codul fiscal.
Coeficientul se stabileste in functie de rangul localitatii si poate fi cuprins intre 0,90 pentru rangul V – aferent satelor componente ale comunelor si satelor apartinand municipiilor si oraselor – si 2,60 pentru rangul "zero", aferent municipiului Bucuresti. Pentru a vorbi pe baza de exemple, initiatorii spun ca, potrivit Legii 351/2001 privind amenajarea teritoriului, in judetul Satu-Mare exista localitati de rangul II – cum sunt municipiile Satu-Mare si Carei, de rangul III – cum ar fi orasele Negresti-Oas, Tasnad, Arnud si Livada, de rangul IV – unde intra toate satele centre de comuna, precum si de rangul V, unde intra toate satele din judet.
Acuzatii de discriminare
Conform coeficientului de corectie din Codul fiscal, producatorii agricoli din municipiul Carei, de exemplu, vor plati impozite pe terenurile agricole din extravilan mult mai mari decat cele din comunele Petresti, Foieni, Capleni, care sunt limitrofe municipiului Carei si care obtin productii agricole mai mari. Situatii similare sunt in tot judetul, la fel ca si in toata tara. Producatorii agricoli considera ca se face o discriminare si cer sa fie stabilit un coeficient fix pentru fiecare zona agricola, valabil pentru toate localitatile, indiferent de rangul lor. Initiatorii propun patru zone si patru coeficienti de corectie: pentru zona A – coeficient 1,15, pentru zona B – coeficient 1,10, pentru zona C – coeficient 1,05 – si pentru zona D – coeficient 1,00.

» Calculele actuale arata ca exista localitati unde pentru terenuri agricole in extravilan se platesc impozite mult mai mari decat in altele.

Consecinte

» Vanzarea proprietatilor, urgentata
Specialistii imobiliari apreciaza ca, daca pentru terenurile din sate si comune s-ar plati impozite apropiate de valoarea celor percepute in orase, multi dintre proprietari le vor vinde. "Daca taxele ajung sa reprezinte un procent important din veniturile pe care le realizeaza proprietarii (in special pentru cei cu venituri mici), s-ar putea sa grabeasca decizia de vanzare a proprietatilor", a declarat Florin Nine, investments manager la Regatta.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă