10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul trateaza neprofesional elaborarea politicilor economice si fiscale

Guvernul trateaza neprofesional elaborarea politicilor economice si fiscale

Fata de intentia Executivului de majorare a TVA de la 19 la 22%, fata de stilul de a guverna prin declaratii de presa si fata de politica fiscala generala confuza si impro-vizata care genereaza scaderea competitivitatii economiei romanesti, UGIR-1903 va trece la aplicarea Sistemul gradual unitar de actiuni patronale si protest colectiv. Acesta cuprinde actiuni de lobby in favoarea intereselor membrilor UGIR-1903 si ale Confederatiei; Conferinte de presa.
Informarea opiniei publice asupra consecintelor negative ale unor masuri care pot prejudicia sau bloca procesul de modernizare a economiei nationale; Memorii, interventii si proteste scrise trimise catre institutiile care, prin activitatea lor, prejudiciaza interesele legitime ale patronatului si patronilor, ale economiei nationale; Interventii in presa scrisa, tv, radio; Informarea organizatiilor europene si internationale patronale si de dialog social (UNICE, ILO, IEO, ECOSOC etc.); Intreruperea negocierii contractelor colective de munca sau a altor negocieri care, prin desfasurarea lor, contravin intereselor patronale; Actiuni in instanta; Retragerea din comisiile de dialog social si CES; Greva fiscala. De asemenea, Uniunea solicita celorlalte confederatii patronale din Romania sa-si uneasca eforturile pentru a pune in practica profesionalizarea actului de guvernare.
Reprezentantii UGIR-1903 considera ca Executivul savarseste in acest moment doua erori majore. In primul rand, trateaza neprofesional procedura de elaborare a politicilor economice si fiscale.
Nefundamentarea deciziilor cu efect in economie pe solicitarile patronatelor, absenta studiilor de impact si a strategiilor de convergenta cu economia europeana fac din Romania o tara guvernata pe genunchi si deschid canale de comunicare intre grupuri de influenta din mediul de afaceri si guvern, situate in afara legii. In al doilea rand, si-a propus construirea unui patronat obedient, incalcandu-se nepermis procesul de institutionalizare a patronatului pe principiul reprezentativitatii reale si al capacitatii de a presta servicii membrilor. Acest stil de guvernare neprofesionist are un impact devastator asupra intereselor de dezvoltare a Romaniei si asupra sanselor integrarii europene a tarii noastre.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă