10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGlobinvest a intrat pe piata fondurilor private de investitii

Globinvest a intrat pe piata fondurilor private de investitii

Fondul Privat Comercial (FPC), orientat preponderent spre plasamente in efecte de comert de tipul biletelor la ordin emise de societati comerciale, a fost autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
“Marele avantaj al organizarii sub forma de fond privat comparativ cu un fond deschis de investitii consta in posibilitatea implementarii unei politici investitionale mult mai flexibile, cu restrictii legale referitoare la diversificarea portofoliului mai elastice. Acestea, alaturi de cheltuielile mai reduse de functionare, ofera premisa obtinerii unor randamente mai bune, la acelasi nivel de risc asumat”, a declarat Ilie Cenan, presedintele Globinvest, societatea de administrare a fondului.
Capitalul de inceput al Fondului Privat Comercial (FPC) a fost de 676.200 lei si a crescut treptat pana la 14,85 milioane de lei. Valoarea initiala a unui titlu de participare este de 1.000 de lei, fondul intrand in categoria altor organisme de plasament colectiv (AOPC), cu politica de investitii permisiva.
Pe langa plasamente in efecte de comert, structura portofoliului FPC va mai include investitii in unitati de fond la AOPC si lichiditati constand in depozite bancare.
Un fond privat cu politica de investitii permisiva poate sa detina actiuni necotate si efecte de comert intr-o proportie de pana la 20% din active, in timp ce fondurile deschise nu au posibilitatea sa aiba astfel de titluri in portofoliu.
Depozitele la aceeasi banca si plasamentele in AOPC pot sa ajunga, in cazul acestei categorii de fond privat, la 30%, respectiv 50%. Pentru fondurile deschise, procentele sunt mai reduse (20% – depozite si 30% – AOPC).
Bancpost va derula activitatea de depozitar, ca si in cazul fondurilor Transilvania si Napoca.
Fondul Privat Comercial va fi constituit sub forma unui organism de plasament colectiv, printr-un contract de societate civila, si va functiona pe baza unui prospect aprobat de membrii initiali.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă