10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFonduri de 646.400 lei pentru prima de export la vin in acest...

Fonduri de 646.400 lei pentru prima de export la vin in acest an

Prima de export pentru vin a fost majorata la 80 de lei pe hectolitru, ceea ce presupune alocatii bugetare de 646.400 de lei (6,46 miliarde lei vechi) in acest an, informeaza un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a semnat ordinul privind acordarea acestui sprijin, urmand ca documentul sa fie semnat de ministrul Finantelor Publice si avizat de ministrul delegat pentru Comert, urmand sa fie publicat apoi in Monitorul Oficial, data la care va intra in vigoare.
Prima pentru exportul de vinuri s-a majorat de la 45 lei noi pe hectolitru in 2004 la 80 de lei noi pe hectolitru (0,8 lei pe litru) si va fi acordata in limita unei cantitati de 8.080 hectolitri la sortimentele de vinuri imbuteliate cu denumire de origine controlata si vinuri spumante, livrate la orice destinatie, cu exceptia Uniunii Europene.
Sumele respective vor fi distribuite prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala.
Cuantumul aprobat este de aproape trei ori mai redus decat cel solicitat de reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului, care au propus o prima de 2,1 lei pe litru (210 lei pe hectolitru).
Acestia au declarat, recent, ca Guvernul se implica insuficient in promovarea exporturilor de vinuri romanesti si ca acesta este unul din motivele pentru care exporturile acestor tipuri de produse s-au redus in prima jumatate a anului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă