Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dubla afisare contracareaza tendinta de crestere a preturilor

Campania de informare privind denominarea leului va continua pana la sfarsitul lui 2006, iar persoanele in varsta vor primi o data cu pensia cartonase care sa prezinte echivalentele dintre bancnotele vechi si noi, a declarat guvernatorul BNR, ...

Share

Rl online 0 comentarii

17.06.2005 - 00:00
Campania de informare privind denominarea leului va continua pana la sfarsitul lui 2006, iar persoanele in varsta vor primi o data cu pensia cartonase care sa prezinte echivalentele dintre bancnotele vechi si noi, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX.
In opinia guvernatorului bancii centrale, campania de promovare si-a atins scopul, informatiile privind taierea celor patru zerouri din valoarea actuala a leului ajungand in toate zonele tarii.
- La 1 iulie leul nou va circula deja. Vor fi probleme, sunt intarzieri in aplicarea Legii denominarii?
Mugur Isarescu: Suntem in grafic si nu avem intarzieri. Desi legea ne-a acordat un timp relativ scurt, mai putin de un an, pregatirile au mers in cadenta necesara. Acum o saptamana, la Banca Nationala, intr-o reuniune de lucru, am facut o analiza detaliata a masurilor intreprinse pentru punerea in aplicare a Legii denominarii monedei nationale. Au prezentat rapoarte toate departamentele din BNR care au in raspundere directa urgentele: tiparirea bancnotelor si baterea monedelor, reglementarea operatiunilor bancare, implementarea sistemului electronic de plati, campania de informare a publicului. La aceasta reuniune de lucru au participat presedintii Comisiilor de buget, finante, banci din Senat si din Camera Deputatilor, reprezentanti ai conducerilor Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Administratiei si Internelor, ai Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor si ai marilor lanturi de magazine. Concluzia a fost ca atat prevederile Legii denominarii, cat si termenele din programele stabilite sunt riguros respectate. La aceste rezultate bune au contribuit si institutii ale statului implicate in procesul trecerii la leul nou, cu care colaboram strans, in primul rand Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor. Totodata, Banca Nationala a primit un sprijin substantial de la Asociatia Romana a Bancilor si de la mass-media.
- In presa apar si unele semnale cu privire la ingrijorari ale populatiei in fata trecerii la leul nou. Va produce denominarea o "explozie" a preturilor, se va accentua inflatia?
Isarescu: Oamenii s-au convins ca dubla afisare a preturilor, in moneda veche si in moneda noua, inceputa la 1 martie si care va continua pana la 30 iunie anul viitor, reprezinta o metoda eficienta menita sa blocheze orice fel de tendinte de a umfla preturile. In ceea ce priveste efectul numit al "rotunjirii" preturilor, el s-a consumat la 1 martie si, din cate se stie, in buna parte in favoarea consumatorilor.
- Cum va fi ziua de 1 iulie? Sunt de asteptat evenimente spectaculoase?
Isarescu: Nu, in nici un caz. Mai degraba, ne asteptam ca o buna parte a populatiei sa fie dezamagita din cauza ca vor lipsi evenimentele spectaculoase. Pentru ca ziua de 1 iulie 2005 nu se va remarca prin evenimente iesite din comun. Va fi o zi de vineri obisnuita. Urmata de doua zile de repaos: sambata si duminica. In plus, 30 iunie si 1 iulie vor fi zile nebancare.
- Sa tragem, deci, concluzia ca nota care circula prin posta electronica, anuntand ca sistemul bancar va fi paralizat din 29 iunie pana la 3 iulie inclusiv, spune un adevar?
Isarescu: E o nota-pirat, care deformeaza grosolan adevarul! Nu-i inteleg nici mesajul si nici scopul. Ziua de 29 iunie va fi zi bancara. Bancile vor lucra cu publicul. Cele doua zile nebancare, 30 iunie si 1 iulie, nu inseamna nicidecum paralizarea sistemului bancar, asa cum nu a fost paralizat sistemul nici in anii anteriori in preajma zilelor de Craciun, cand numarul zilelor nebancare a fost mult mai mare. In plus, acum, pe 30 iunie si 1 iulie, chiar daca bancile nu vor lucra cu publicul, vor lucra intens pentru a pregati trecerea tuturor situatiilor financiare in lei noi de la 1 iulie. Va functiona sistemul de plati prin intermediul cardurilor, vor functiona bancomatele, asa ca publicul va putea obtine fie bancnote noi, fie bancnote vechi. Leul nou va intra efectiv in circulatie chiar de la 1 iulie. Atentie insa, banii vechi vor continua sa circule inca un an si jumatate, pana la 31 decembrie 2006.
- Tocmai aceasta circulatie paralela, lei noi si lei vechi, produce o anumita stare de emotivitate. Multi oameni, cu deosebire varstnici, se tem ca se vor incurca in socoteli.
Isarescu: Poate ca, in acest caz, ingrijorarea este justificata. Asa ca Banca Nationala este pregatita sa vina in ajutorul publicului. Vom continua conlucrarea cu ziarele si revistele, pentru ca in preajma zilei de 1 iulie sa republice pe spatii mari, vizibile, eventual pe coli detasabile, atat elementele de siguranta ale noilor bancnote, cat si echivalentele, incepand de la 100 de lei vechi si 1 ban nou pana la bancnota noua de 100 de lei, egala cu 1 milion de lei vechi. Vom merge chiar mai departe. Vom tipari si noi, la imprimeria BNR, astfel de echivalente, de exemplu pe cartonase mici, tip calendar, pe care pensionarii sa le primeasca o data cu pensia. Campania noastra de informare a publicului nu se va incheia la 1 iulie 2005. Va continua, in aceeasi maniera calma, lipsita de zgomot, dar, credem noi, eficienta, pana la 31 decembrie 2006.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...