Directorii de la AVERSA si RAMI Dacia, acuzati de infractiuni economice

Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a demis cinci dintre directorii societatilor comerciale aflate in portofoliul Autoritatii. Dupa verificarile efectuate de Directia de Control a AVAS la societatile AVERSA, IMOD, Institutul National al Sticlei ...

Share

Rl online 0 comentarii

07.08.2006 - 00:00
Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a demis cinci dintre directorii societatilor comerciale aflate in portofoliul Autoritatii. Dupa verificarile efectuate de Directia de Control a AVAS la societatile AVERSA, IMOD, Institutul National al Sticlei (INS), RAMI DACIA din Bucuresti si TEROM Iasi, conducerea Autoritatii a luat decizia demiterii directorilor acestor societati.
Directorul societatii AVERSA, Stelica Constantin Barna, se face vinovat de 11 deficiente manageriale, cuprinse in raportul de control. Dintre acestea mentionam: achizitia unor bunuri sub forma mascata a "custodiei" de marfuri, angajarea unor plati cu scadente viitoare in conditiile in care exista riscul ca biletele la ordin si filele cec sa ramana fara acoperire, iar societatea sa ajunga la Centrala Incidentelor de Plati. Acestea sunt elementele de natura infractionala. Directia de Control a mai sesizat disfunctionalitati in desfasurarea organizarii si urmaririi productiei, precum si nereguli si paralelisme in evidenta operativa si financiar-contabila. Desi societatea avea grave probleme financiare, directorul Stelica Constantin Barna a aprobat efectuarea unor plati catre furnizori pentru unele produse ale caror preturi de achizitie au fost mai mari decat cele practicate pe piata, precum si efectuarea unor plati pentru produse care nu erau de stricta necesitate - autoturism de lux, telefoane mobile si aparate electrocasnice pe care le foloseau in interes personal. Toate aceste achizitii au fost facute in conditiile in care societatea are nevoie acuta de investitii.
Directorul societatii RAMI Dacia, Dumitru Fricosu, a fost demis pentru un management defectuos care a condus la un regres continuu al situatiei economice a societatii, incalcarea in nenumarate randuri a hotararilor Consiliului de Administratie, cumparand ilegal echipament de protectie cu preturi peste cele de pe piata in valoare de aproximativ 100.000 lei noi. Dumitru Fricosu a ridicat 5.000 lei noi din casieria societatii si 8.500 lei noi din contul bancar, doar cu semnatura sa, fara ca aceste sume sa fie justificate ulterior.
In plus, sub diverse pretexte, alti directori tergiverseaza transmiterea catre AVAS a documentatiei necesare pentru intocmirea caietului de sarcini necesar pregatirii procesului de privatizare.

Citește totul despre:

Comentarii