12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreta, un paradis al paradoxurilor

Creta, un paradis al paradoxurilor

Cu o mare a carei limpezime oglindeste fidel coastele muntilor care aproape se pravalesc peste plaje, Creta reprezinta o destinatie frecventata de aproape cinci milioane de turisti in fiecare an. Apa, soarele, dar si formula locala de a vinde iluzia luxului atrag turisti din mai toate tarile Europei, romanii contribuind deocamdata doar cu cateva mii de persoane. “In Creta vin oameni care vor sa se bucure de mare si soare”, le explica orice ghid celor care, dincolo de peisajul sublim, se lovesc de serviciile mediocre si de tendinta unui numar considerabil dintre hotelierii locali de a propune o butaforie de turism de lux.

Milenii de istorie ascunse printre stanci

Pentru cei care, in afara de prajitul zilnic la soare, mai vor sa si vada ceva din insula din inima Mediteranei unde s-a nascut cea mai veche civilizatie europeana, Creta ofera o multime de destinatii cu o incarcatura istorica sau exotica variata. Insula abunda de manastiri construite in ultimul mileniu, socante prin dimensiunile lor reduse pentru vizitatorul venit dintr-o ortodoxie cu mai multa aplecare spre opulenta. Deopotriva, unele dintre manastiri, cum este complexul de la Preveli, reprezinta atat situri cu o incarcatura religioasa puternica, cat si locuri de rezistenta inversunata din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Mai putin cunoscuta de turisti, Agia Galini este o statiune micuta, dar care puncteaza decisiv prin aerul retro si parfurmul atmosferei locale a unei insule grecesti. Turistii mai pot opta pentru un tur al zonelor din interiorul insulei unde pot sa viziteze un sat grecesc incremenit in soare sau pot participa la o cina cu specific local intr-una din numeroasele taverne.
O alta destinatie cautata este insula Spinalonga cu a sa fortareata. Cei care sunt gata sa puna la bataie aproximativ 100 de euro pot sa viziteze si Santorini, insula a carui vulcan a dat nastere la tot felul de legende. Probabil insa ca destinatia cea mai cautata (pentru doar 10 euro) este palatul din Knossos, leaganul primei civilizatii din Europa, dar si muzeul de arheologie din Heraklion.

Imitatie de servicii de lux

Orice agentie serioasa isi avertizeaza clientii ca in Creta clasificarea hotelurilor se face potrivit standardelor locale. Dincolo de aceasta formula politicoasa se ascunde reteta pentru a oferi servicii mediocre sau chiar proaste sub titulatura unei vacante de patru sau cinci stele, dar la pret de doar doua. E drept, la intoarcerea acasa turistul poate sa povesteasca linistit despre vacanta sa de cinci stele, trecand sub tacere micile probleme. In fapt, servicii la o calitate universala pentru numarul de stele pretins sunt doar in hotelurile din categoria lux sau, destul de apropiate, in cele care au parteneriate cu marii tur-operatori germani. In rest, patru sau cinci stele cretane echivaleaza destul de chinuit cu doua-trei stele standard (cu minusuri sensibile la capitolul curatenie), iar cele trei stele locale pot deveni uneori o experienta destul de riscanta. Nici ofertele all inclusive nu comporta mai putine riscuri in Creta, hotelierii locali (care au reusit sa blocheze intrarea pe piata o oricarui lant occidental) dand dovada de o inventivitate uluitoare in a oferi inlocuitori de slaba calitate pentru produse-standard: praf de oranjada in loc suc proaspat de portocale, omleta din praf de oua, mezeluri cu un continut de soia si carne dezosata mecanic care ar face deliciul oricarui inspector al OPC-ului. Ca urmare, cine vrea servicii de calitate poate privi spre Bulgaria, Turcia si Spania.
Preturile in Creta sunt apropiate de orice alta tara UE: o apa minerala – intre jumatate de euro la magazin si 1,5 la un mic local, o bere – intre 0,9 si 4,5 euro, un pranz modest – zece euro, un sendvis – 1,5-3 euro.

Vacante low-cost si pentru romani

Din aceasta vara, turistii romani au la dispozitie o oferta bogata de pachete turistice la pret avantajos, incepand cu cele din Creta si continuand cu Bulgaria, Grecia, Croatia, Spania, Tunisia, Egipt, Turcia si Malta, in cadrul programului Pelegrin. Acesta isi propune sa ofere vacante la cel mai bun pret printr-o retea teritoriala de aproximativ 50 de agentii.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă