9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBuzias se reorienteaza spre turistii tineri

Buzias se reorienteaza spre turistii tineri

O plimbare pe sub arborii seculari ai parcului dendrologic din statiunea Buzias este garantat o iesire din cotidian. La circa 40 de kilometri de cele doua mari orase din Timis, Lugoj si Timisoara, se afla o mica oaza de verdeata, o localitate balneara cu traditii de aproape doua secole.

Desi in ultimii ani a pierdut teren in fata ofertelor in statiunile similare din strainatate, Buziasul pare sa revina in forta si sa ofere posibilitati de relaxare si intretinere si persoanelor mai tinere, nu doar celor de varsta a treia.

Investitii de 5 milioane de euro

Potrivit directorului complexului hotelier “Parc”, numai in ultimele opt luni, la SC “Tratament Balnear Buzias” SA s-au facut investitii de circa 700.000 euro, urmarindu-se asigurarea unei bune functionari a bazei materiale existente si a maximizarii capacitatii de cazare. Pana in 2008, sunt prevazute investitii totale de 5 milioane de euro.
Pe langa refacerea infrastructurii la hotelurile ce tin de aceasta societate, se reface in totalitate baza de tratament a complexului hotelier “Parc”, lucrari aproape de finalizare. “Turistii care aleg ca destinatie statiunea Buzias vor putea beneficia, pe langa cele 2.700 de proceduri uzuale (mofete, bai cu apa minerala, fizioterapie, parafina etc.), de o sala de fitness, sauna, bai de plante, jacuzzi, dus subacval, masaje, bai galvanice, kinetoterapie, aromoterapie, toate la standarde de confort, menite sa satisfaca atat cerintele interne, cat si pe cele externe”, a mai spus directorul.
Dorinta de deschidere spre alt gen de clienti a facut ca oferta sa cuprinda si pachete de servicii pentru turismul de afaceri, pachete de week-end pentru familii, pachete sociale, pentru sportivi, pentru grupuri de elevi si studenti, pachete care cuprind si sase cure de sanatate. Marea parte a celor 700 de locuri de cazare ale societatii de tratament balnear este contractata prin Ministerul Muncii, insa directorul a confirmat ca foarte multi turisti merg la Buzias de zeci de ani.
Conducerea societatii, la care actionar principal este SIF Transilvania, a incheiat, in primavara acestui an, alaturi de statiunea aradeana Moneasa, un protocol de colaborare transfrontaliera pe probleme de turism balnear cu societatile de profil din orasele Szeged si Gyula, ambele din Ungaria, cu scopul de a accesa cele 200 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeana.

Strand cu apa minerala, unic in Europa

Pentru a putea oferi alternative de agrement, de cateva saptamani s-a redeschis strandul cu apa minerala carbogazoasa, unic in Europa. Baza a functionat secvential inca din 1929. Acum este asaltata mai ales de timisoreni si lugojeni, care apreciaza amplasarea strandului in mijlocului unui parc cu arbori seculari, dar si posibilitatile de distractie.
In fiecare sambata, locatia este deschisa si pentru discoteca, este dotat cu fast-food, grill, bar, terenuri de badminton si volei, mese de ping-pong. Statiunea este cunoscuta in tara si peste hotare pentru celebra apa minerala de Buzias, dar si pentru indicatiile terapeutice pentru diferite cure de recuperare.
La Buzias se trateaza bolile cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, boli de nutritie si metabolism, tulburarile neuro-endocrine, afectiuni ale rinichilor si cailor urinare, ale tubului digestiv. Statiunea ofera si cateva atractii turistice, care aduc aminte de doua statiuni celebre in Europa: Karlovy Vary, din Ungaria, si Baden Baden, din Germania. Aleea ionilor negativi, aleea trandafirilor, colonada – un spatiu de promenada care a ramas unic in Europa pentru lungimea ei de jumatate de kilometru -, primul muzeu balnear din Romania, buvetele cu apa minerala, biserici si capele, precum si podgoriile din Dealul Silagiu, unde functionau candva cramele Buzias, sunt doar cateva din locurile ce pot fi vizitate de turisti in aceasta zona.

Buziasul sta pe un izvor de apa minerala

Legenda spune ca un ciobanas ce pazea mioarele in jurul unui izvor a auzit niste murmure in pamant si a crezut ca in acel loc este ascunsa o comoara. A inceput sa sape. Cu cat sapa mai mult, murmurul devenea tot mai strident. In timp ce sapa, din cauza gazelor emanate i s-a facut rau si a cazut in nesimtire. Norocul lui a fost ca la putin timp a sosit tatal lui, care i-a sarit in ajutor, l-a spalat cu apa care izvora din pamant, iar astfel tanarul ciobanas si-a revenit.
Vestea despre aceasta patanie s-a raspandit si oamenii au venit si au continuat sapatul, captand apa minerala cu ajutorul unei buturugi de lemn. Acest loc a devenit apoi salas al ciobanilor si, cu timpul, s-a raspandit tot mai departe vestea despre apa cea buna, facand ca numarul oamenilor care veneau sa o guste sa sporeasca mereu.
Conform documentelor din arhiva statiunii, prima analiza chimica a apelor minerale de la Buzias a fost realizata in anul 1805. De altfel, zacamantul hidromineral de la Buzias este cel mai cunoscut din vestul tarii.
Ca o recunoastere a importantei statiunii, Buziasul a fost, intre 22 si 26 august 1886, gazda celui de-al XIII-lea Congres al medicilor si naturalistilor din Ungaria si Transilvania, la care au participat specialisti din Europa si Asia.
O alta dovada a prestigiului de care se bucura statiunea este vizita facuta, in septembrie 1898, de imparatul Franz Iosif si mostenitorul tronului, printul Franz Ferdinand.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă