10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Breviar

Exportul de mobila este in scadere

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) contrazic declaratiile ministrului delegat pentru comert, dl Iuliu Winkler, a afirmat ca "desi exportatorii se tot plang, sustinand ca aprecierea monedei nationale le creeaza mari probleme, exportul Romaniei a crescut in prima jumatate a anului in curs cu 16,6%, depasind ca valoare exportul realizat in intreg anul 1999″ si ca aceasta "crestere mare la exporturi inseamna ca economia romaneasca merge bine”. Conducerea APMR sustine ca, in conformitate cu datele comunicate de Institutul National de Statistica, exportul de mobila a crescut in prima jumatate a acestui an cu 9,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fata de ritmul de crestere din ultimii ani, de aproximativ 20%. Calculand aceasta crestere in moneda nationala, reprezentantii producatorilor din domeniu spun ca la mobila s-a inregistrat o descrestere, realizarile pe semestrul I fiind de 99,7% fata de perioada similara din 2004. In paralel cu descresterea exportului fata de ritmurile de crestere din anii anteriori au fost anulate contracte la export in valoare de zeci de milioane euro, au fost disponibilizati mii de oameni, iar la cursul valutar al zilei, peste 90% din contractele in derulare inregistreaza pierderi. "In concluzie, declara reprezentantii APMR, afirmatia ca cifrele privind exporturile sunt bune si reprezinta realitatea economica nu este corecta in ceea ce priveste exportul de mobila, care reprezinta peste 75% din productie si asigura un aport net pozitiv la balanta de plati a Romaniei de circa 650 milioane euro/an”.

Rafinariile lucreaza la 80% din capacitate

In trimestrul al doilea al anului cantitatea totala de titei procesata de Petrom a crescut cu 10%, comparativ cu primul trimestru, fapt ce a facut ca gradul de utilizare a capacitatilor de rafinare sa ajunga la 80%. Desi in aceasta perioada a avut loc revizia tehnica a instalatiilor petrochimice ale rafinariei Arpechim, fapt ce a dus la reducerea vanzarilor de produse petrochimice, vanzarile totale pe segmentul rafinare au crescut cu 26%, comparativ cu primul trimestru, cand s-au vandut 1,18 milioane tone de produse petrochimice. A.S.

Editura Rosetti a fost achizitionata de o companie olandeza

Compania olandeza Wolters Kluwer Legal, Tax&Regulatory Europe si-a extins prezenta pe piata romaneasca prin achizitionarea Editurii Rosetti, dupa ce, in luna iunie, a anuntat includerea in portofoliul sau a firmei EON Programming Romania, specializata in domeniul publicatiilor electronice juridice. Potrivit unui comunicat al companiei, achizitionarea Editurii Rosetti, specializata pe sectorul juridic, vizeaza intarirea pozitiei Wolters Kluwer pe piata de e-publishing din Europa de Est. Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost dezvaluite. Editura Rosetti din Bucuresti se adreseaza profesionistilor din domeniile juridic si fiscal, avocatilor, contabililor, specialistilor in resurse umane, precum si celor din administratia publica. Cele doua firme romanesti aflate in portofoliul Wolters Kluwer vor putea oferi in viitor solutii integrate de informare juridica, se precizeaza in comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă